Zondag 25 juli

Moderator:

Eric Goeman (sociaal activist – initiatiefnemer Gentse Feesten Debatten)

Panel:

Vincent Scheltiens (doctor in de geschiedenis; co-auteur met Bruno Verlaeckt van “Extreemrechts, de geschiedenis herhaalt zich niet – op dezelfde manier-”), Eric Corijn (cultuurfilosoof en socioloog, voorzitter Cosmopolis; stadsactivist), Els Keytsman (directeur UNIA), Caroline Copers (Algemeen secretaris Vlaams ABVV), Christophe Busch (directeur Hannah Arendt Instituut), Dyab Abou Jahjah (auteur, opiniemaker en columnist), Hind Fraihi (journaliste en co-auteur met Bas Bogaerts van “Achter het schild van extreemrechts”).

Extreemrechts is onmiskenbaar wereldwijd electoraal in opmars. Die stroming is mainstream geworden en wint aan legitimiteit en politieke invloed.

Vincent Scheltiens en Bruno Verlaeckt schreven een stand van zaken in “Extreemrechts, de geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)” De succesvolle extreemrechtse partijen maken gebruik van de “democratische ruimte” om naar de macht te dingen en hun stemmenwinst verleent hen ten onrechte een normalisering. Op die manier drukken ze ook op het politieke beleid zonder dat ze aan de macht zijn. Is er naast het cordon sanitaire een cordon médiatique noodzakelijk ? En welke strategieën tegen extreemrechts zijn nodig ?

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.