Beate Zschäpe

Het hoogste gerechtshof van Duitsland heeft de beroepen afgewezen van drie mensen die zijn veroordeeld in een van de meest spraakmakende moordprocessen van het land.  De drie mensen, Beate Zschäpe en twee medeverdachten waren lid van de Nationalsozialistische Untergrund (NSU) en gingen in beroep tegen hun vonnis. De rechtbank had eerder al vonnissen uitgesproken tegen andere mensen die verbonden waren aan de groep.

De NSU heeft tussen 2000 en 2007 tien moorden gepleegd op vooral mensen met een allochtone achtergrond in verschillende delen van Duitsland.

Beate Zschäpe werd donderdag 19 augustus 2021 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op 10 mensen. Ze werd ook veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, deelname aan twee bomaanslagen en meer dan een dozijn bankovervallen, en voor poging tot moord voor het in brand steken van de schuilplaats van de groep nadat het bestaan ervan aan het licht kwam.

Ralf Wohlleben, die de groep het wapen zou hebben geleverd waarmee de moorden werden gepleegd, werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

André Eminger, die voor de rechtbank verscheen in een trui met het logo van een extreemrechtse heavy metalband en de cel zou hebben geholpen bij het huren van appartementen en voertuigen, werd veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenisstraf.

De twee oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, werden dood aangetroffen na een mislukte bankoverval op 4 november 2011. De extreemrechtse terreurcel bleef 13 jaar lang onopgemerkt. Veel experts vragen zich af hoe de NSU zo lang onopgemerkt heeft kunnen blijven zonder de hulp van een omvangrijk ondersteuningsnetwerk in heel Duitsland.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.