Strache

Heinz-Christian Strache – boegbeeld van Oostenrijks extreemrechts – is door de rechtbank veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens corruptie en omkoping. Een eigenaar van schoonheidsklinieken financierde de FPÖ royaal. In ruil moest de FPÖ een wetswijziging stemmen zodat de overheid de ingrepen in zijn kliniek terug zou betalen. Strache spreekt van een juridische dwaling, maar volgens de rechter laat ‘de chronologie van de feiten geen ruimte voor twijfel’.

Heinz-Christian Strache was overigens niet aan zijn proefstuk toe. Hij bracht zijn FPÖ al eerder in een storm terecht. Video-opnames ontblootten contacten tussen Strache en een vrouw die stelde namens een Russische oligarch te spreken. Het gesprek ging door in een luxueuze villa op Ibiza. De Russische oligarch aasde op overheidsopdrachten en zou in ruil daarvoor eveneens de FPÖ financieren en de partij helpen door de populaire krant Neue Kronenzeitung te kopen.

Als gevolg van dit schandaal en de publieke woede viel de regering Kurz, waar de FPÖ deel van uitmaakte. Strache was er vice-kanselier. Ook tegen de toenmalige en huidige Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz lopen onderzoeken wegens meineed en corruptie. Ondanks grote druk weigert hij voorlopig om af te treden.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.