De speech van Wim De Wit, de voorzitter van de rechtsextremistische IJzerwake, was afgelopen zondag een schoolvoorbeeld van Trumpiaans fakenews. De Wit aarzelde niet om de verkiezingen van 2024 nu al frauduleus te verklaren. De website Doorbraak citeert letterlijk uit zijn toespraak: ‘Gaan de verkiezingen in 2024 wel eerlijk verlopen? Ik kan er geen vertrouwen in hebben, want de inzet voor de Belgische wanstaat is te groot om het resultaat enkel en alleen van het volk, van de verkiezingsuitslag te laten afhangen. Het loutere overleven van de Belgische staat is voor de Fransdolle loge-machthebbers een voldoende motief om kiesresultaten te vervalsen indien dat hun enige uitweg zal zijn.’

De vraag is of heer De Wit zich bewust is van de kromredenering die hij voorschotelt. Enerzijds pretendeert hij namens de voltallige (sic!) Vlaamse bevolking te spreken. Maar door verkiezingen die niet zijn gewenste uitslag zouden hebben bij voorbaat frauduleus te noemen, ondermijnt hij net een van de fundamentele basisprincipes van zijn geliefkoosde volkssoevereiniteit. In een democratie hebben soevereine burgers in vrije verkiezingen immers altijd het laatste woord, ongeacht de uitkomst van hun collectieve keuze. Als de heer De Wit zich daar niet bij neer kan leggen, ontmaskert hij zichzelf als anti-democraat.

Met zijn uitspraken neemt voorzitter De Wit een gevaarlijke afslag. De dodelijke bestorming van het Amerikaanse congres door extremistische horden kwam er net doordat Donald Trump de verkiezingen lang op voorhand als frauduleus aankondigde. Ook nadien bleef hij tegen beter weten in koppig het mantra van de ‘gestolen verkiezingen’ verspreiden. Op de duur was zijn achterban zo opgehitst dat ze de frontale aanval op het hart van de democratie inzetten.

Foto door Blink o’Fanaye op Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.