In Nederland is er momenteel ook een dreiging vanuit rechtsextremistische hoek. Volgens het nieuwe Dreigingsbeeld, een periodiek rapport van de Nederlandse veiligheidsdienst NCTV, kunnen vooral jongeren tussen 12 en 20 jaar een dreiging vormen.

In het rapport staat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag vanuit rechtse hoek, maar er wordt wel heel duidelijk gewaarschuwd voor het opkomend rechts-terrorisme bij jongeren. Steeds meer jongeren verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een ‘rassenoorlog’ te ontketenen. Zij willen chaos creëren en zo een blanke, etnische staat realiseren. Volgens de NCTV tenminste een paar honderd jongeren in Nederland die vatbaar zijn voor zo’n ideeën en acties. Wereldwijd zou het gaan om enkele duizenden.

De jongeren worden door de Nederlandse veiligheidsdiensten gezien als een nieuwe generatie rechtsextremisten. Ze zijn vaak geen lid van bestaande bewegingen en organisaties, maar komen met het gedachtegoed in aanraking via allerlei online groepen. Al hebben de jongeren vaak te kampen met psycho-sociale problemen, hun overtuigingsgraad blijft heel hoog.  

Het rapport kan je hier lezen:

Bronnen:

NCTV: rechts-terroristische dreiging van jongens tussen 12 en 20 jaar | RTL Nieuws

NCTV waarschuwt voor jonge rechts-extremisten die uit zijn op een rassenoorlog | Trouw

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.