Het leek een detail tijdens de verkiezingsavond van 16 maart jl. toen bekend raakte hoe onze Nederlandse buren hun gemeenteraden hadden ingevuld. Het extreemrechtse en pro-Russische Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet had verzamelen geblazen in kasteel De Berckt in het Limburgse Baarlo. Toen de aanhangers van Baudet hoorden dat ze in Amsterdam, de belangrijkste stad van het land, niet eens een zetel haalden, klonk er in de zaal een krachtig boe-geroep. Ontgoocheling en onvrede zijn normale reacties onder partijleden wanneer hun lijst het niet goed doet. Bij FvD gaat dan het geluid van de tv uit en wordt de volumeknop van de dj-installatie opengedraaid. En toen kwam het. Het heette dat de uitslag niet zou kloppen. De verkiezingen waren vervalst of gestolen.

(nvdr: de definitieve uitslag in Amsterdam werd in de loop van maandag 21 maart – na de publicatie van het artikel – bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat FvD alsnog een zetel heeft behaald.)

Trumpiaans

Precies hetzelfde maar dan met een megafoon die het hele aardoppervlak bestreek deed de uittredende VS-president Donald Trump in november 2020 toen hij, ondanks behoorlijke resultaten, toch nog achter het presidentschap viste. De verkiezingen waren vervalst, gestolen, de telling moest onmiddellijk stopgezet worden. Trump is dat altijd blijven herhalen en legde zich nooit neer bij zijn nederlaag. Preciezer: hij legde zich niet neer bij de democratische gang van zaken.

We kunnen de uithaal van de FvD-ers van Baudet over hun nederlaag in Amsterdam weglachen, maar misschien moeten we eens kijken naar wat onszelf te wachten staat bij de Vlaamse verkiezingen in 2024. Nu al maakt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich sterk dat zijn partij de grootste zal zijn. Hij verwacht dat hij dan het initiatief zal nemen om een Vlaamse regering te vormen, wat concreet wil zeggen: hij zal bij N-VA aankloppen, de enige partij die het cordon sanitaire afwijst, al eens met extreemrechts over een Vlaamse regering onderhandelde en waarbinnen verschillende tenoren en mindere goden “samen een meerderheid” de evidentie zelf vinden.

Maar wat als de uitslag tegenvalt? Wat als extreemrechts niet het initiatief krijgt? Wat als ze gewoon blijven zitten waar ze horen, namelijk achter het cordon sanitaire? Wat als N-VA het VB de rug zou toekeren en een meerderheid met anderen vormen, ook al zou VB als grootste partij uit de stembus komen? Zullen ze zich dan bij de democratische spelregels neerleggen?

Zal Vlaams Belang de Trumpiaanse weg inslaan?

Het valt niet uit te sluiten dat Vlaams extreemrechts dan Trumpiaanse strapatsen zal uithalen. De partij heeft immers een probleem om zich bij de democratische geplogenheden neer te leggen. Het is niet omdat een partij groot is dat men daar een coalitie moet mee aangaan. Dat doen partijen met andere partijen waarmee ze raakvlakken vinden, op vrijwillige basis. Niemand kan een partij verplichten een coalitie aan te gaan met een partij waarmee men niets deelt.

Het is de logica zelf van het democratische spel, eenmaal “de kiezer de kaarten heeft geschud” en men, moeizaam of niet, op zoek moet naar een werkbare meerderheid. Misschien moet dat toch nog eens herhaald worden, ook voor al wie vindt dat het nu wel tijd is dat extreemrechts, omdat het goed in peilingen scoort, in een regering wordt opgenomen.

In 2024 mogen de Vlaams Belangers die zich op de verkiezingsavond hoopvol rond Tom Van Grieken zullen scharen wel ‘boe’ roepen, de klank afzetten en hun muziekjes uit de boxen laten galmen… wanneer blijkt dat anderen samen een meerderheid zullen vormen… zonder extreemrechts dat voor geen enkel probleem een realistische of menselijke oplossing biedt.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.