Geconfronteerd met meerdere rechtszaken wegens laster, heeft de extreemrechtse website InfoWars een faillissement aangevraagd bij de federale rechtbank in Texas.

Alex Jones, de oprichter van de extreemrechtse site InfoWars, werd aansprakelijk gesteld voor schade in verscheidene rechtszaken met betrekking tot leugens die hij verspreidde.

Rapporten in 2017 vermeldden dat de InfoWars- website ongeveer 10 miljoen maandelijkse bezoekers ontving. De website is vooral gekend voor het verspreiden van samenzweringstheorieën. InfoWars is ook geschorst en verbannen van veel internetplatforms wegens het schenden van hun servicevoorwaarden, waaronder Facebook, Twitter, YouTube, iTunes en Roku.

Verschillende families hebben Jones en Infowars aangeklaagd omdat hij beweerde dat de schietpartij in 2012 op een school in Newtown (Connecticut), waarbij 20 kinderen en zes werknemers werden gedood, was gefabriceerd door voorstanders van wapenbeheersing en reguliere media. Hij beschuldigde verschillende families van slachtoffers ervan betaalde acteurs te zijn die wapenbeperkingen probeerden te promoten.

Eind maart bood Jones aan om elke eiser $ 120.000 te betalen als verontschuldiging voor het leed dat zijn opmerkingen hebben veroorzaakt. De families verwierpen het aanbod en zeiden dat het een “wanhopige poging van Alex Jones was om te ontsnappen aan een openbare afrekening”.

De families die het doelwit waren van Jones’ samenzweringstheorieën waren het slachtoffer van doodsbedreigingen en intimidatie door zijn volgelingen. Een vader, Lenny Pozner, wiens zesjarige zoon bij de aanval om het leven kwam, zei dat zijn familie een specifiek doelwit werd van Jones’ complottheorieën en meerdere keren moest verhuizen als reactie op bedreigingen van zijn volgelingen. Een vrouw in Florida die Pozner doodsbedreigingen stuurde, werd in 2017 veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf.

Jones, een supporter van Donald Trump, werd eerder gedagvaard door de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de aanval van januari 2021 op het Capitool onderzoekt.

Bron: BBC

Foto: wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.