Op woensdag 14 juli 2021 gaf admiraal Michel Hofman – de grote baas van het Belgische leger – een toelichting in de parlementaire commissie Defensie. Naar aanleiding van de zaak van de rechtsextremist Jürgen Conings erkende Hofman dat het Belgische leger de aanwezigheid van extreemrechtse militairen onderschat heeft. “Hebben wij het probleem van extremisme in de schoot van het leger onderschat? De feiten tonen aan dat we waarschijnlijk een beoordelingsfout hebben gemaakt. Wij beseffen inderdaad – en dat is ook gebleken uit de incidenten die gebeurd zijn – dat er werk aan de winkel is als het gaat over extremisme.”

Die blinde vlek kwam ook al duidelijk naar boven in het recente rapport van Comité I. Daarnaast gaf admiraal Hofman toe dat er binnen het leger geen gedegen sanctioneringsbeleid bestaat om rechtsextremisten te bestraffen. “Om mensen die er niet horen uit het leger te kunnen verwijderen, moet de wettelijke instrumenten aangepast worden.”

Nog volgens de admiraal is er een plan van aanpak en roadmap besproken met de bevoegde minister Ludivine Dedonder (PS).

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.