In haar jaarlijkse 2017-2018 activiteitenverslag gaat de Belgische Staatsveiligheid onder meer dieper op de rechtsextremistische dreiging in (blz. 27-28).

De rubriek start met de vaststelling dat het extreemrechtse gedachtegoed ‘springlevend’ is. Ze stelt vast dat het extreemrechtse milieu de voorbije jaren een fundamentele verandering heeft ondergaan: in zichzelf gekeerd, bijzonder discreet en kleinschalig.

Als gevolg van de vluchtelingencrisis in 2015-2016 schieten de nieuwe bewegingen ‘als paddenstoelen’ uit de grond, terwijl ook de oude extreemrechtse organisaties zich steeds sterker op anti-islam en anti-asielactivisme focussen. In het bijzonder identitaire bewegingen (zoals Schild & Vrienden) kennen een sterke opmars. Maar dan wel in een nieuwe gedaante: extreemrechts in maatpak, op het eerste gezicht keurige en gegoede studenten.

Het rapport maakt melding van de trend binnen extreemrechts om zich te bewapenen. De organisaties roepen hun leden op om schietlessen te volgen en zich daarna – legaal of illegaal – een wapen aan te schaffen. Ze doen dit om zich voor te bereiden op een oorlog tussen de islam en de restanten van christelijk Europa, die ze onvermijdelijk achten.

Tenslotte wordt er op gewezen dat de extreemrechtse propaganda steeds meer via het internet verspreid wordt, dat ook dient als succesvolle rekruteringsbasis.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.