In een rapport uit oktober 2018 bracht de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de rechtsextremistische gewelddreiging in kaart. De vaststellingen zijn onthutsend.

Bij 648 aanslagen die officieel aan rechtsextremistische daders werden toegewezen vielen niet minder dan 339 doden en 1.610 gewonden. En dit in de periode 1950-2004. Uitschieters zijn Italië (162 doden), Frankrijk (89 doden) en Duitsland (51 doden). In België vielen er bij 12 aanslagen 7 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het rapport spreekt van een ‘aanhoudende definitie- en registratieproblematiek’. Het valt dus in geen geval uit te sluiten dat er een ernstige onderschatting is.

Vanaf 2015 is de vluchtelingencrisis een sterke katalysator voor rechts-extremistisch geweld. Bepaald onrustwekkend is de vaststelling dat rechts-extremistisch geweld niet alleen uit groeperingen voortkomt, maar dat ook niet-georganiseerde burgers geweld met extreemrechtse motieven kunnen toepassen.

Alhoewel het aantal vluchtelingen anno 2018 sterk was teruggelopen betwijfelt het NCTV dat de rechts-extremistische geweldsgolf structureel zal afvlakken. “Vooralsnog lijkt het erop dat de vluchtelingencrisis eerder een startsein was voor verdere rechts-extremistische groepsvorming en gewelddadige activiteiten, dan een incidentele opleving.”

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.