De plannen voor een internationaal extreemrechts opleidingscentrum in een schilderachtige Italiaanse abdij moeten terug in de kast. Een internationaal consortium had hiervoor ambitieuze plannen. Zo sloot de vereniging Dignitatis Humanae Institute (DHI) al een huurovereenkomst van 19 jaar voor de abdij af. Ze hadden alleen al voor de huur jaarlijks 100.000 euro veil. De erevoorzitter van DHI is de ultraconservatieve kardinaal Raymond Leo Burke, die dicht bij de beruchte ideoloog Steve Bannon staat.

In een interview met een Italiaanse krant gaf Bannon in 2018 een inkijk in de ambitieuze plannen: ‘Er zal een versmelting zijn van cultuur, geschiedenis, economie en (sociale) media om op die manier conservatieve veranderingsagenten op te leiden. Ik heb twee modellen: de postdoctorale school van Marion Marechal en die van Armando Siri’. Marion Maréchal is politica en kleindochter van Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Franse Front National. Armando Siri is een voormalige minister voor Lega Nord. Hij moest in 2019 aftreden na beschuldigingen over corruptie. Binnen de Lega Nord speelt hij nog altijd een sleutelrol.  

Maar tegen het geplande opleidingscentrum stak een storm van protest op. Zowel van lokale bewoners als internationale groeperingen. Na jarenlang juridisch getrouwtrek trok de Italiaanse Raad van State finaal de stekker uit het project.

Bron: https://www.alessioporcu.it/articoli/bannon-intervista-washington-trisulti-scuola-agenti-populismo/

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.