De fundamentalistische Afghaanse Taliban krijgen steun uit onverwachte hoek, namelijk rechtsextremistische groepen uit de Verenigde Staten.

Blanke supremacisten, QAnon-aanhangers en anderen rechtsextremistische online-platformen prijzen de Taliban voor de omverwerping van de liberale democratie en haar waarden in Afghanistan. De Amerikaanse extremisten waren er snel bij om hun solidariteit met de Taliban te uiten en hun eigen anti-LHBTQ+, anti-vrouwen en antiliberale agenda te promoten. Agendapunten die ze delen met de Afghaanse islamistische extremisten zoals de Taliban.

Aanhangers van de bestorming van het Capitool in Washington plaatsen op Twitter foto’s van Amerikaanse relschoppers naast beelden van Talibanstrijders in het presidentieel paleis. Blanke supremacisten debatteerden op Telegram openlijk of de Taliban als ‘good guys’ moesten worden beschouwd vanwege hun homofobe opvattingen. Op 4Chan werd het militaire succes van de Taliban toegejuicht en gezien als bewijs dat de Amerikaanse regering spoedig op dezelfde manier zal ten ondergaan. Het is dus duidelijk dat de solidariteitsbetuigingen van Amerikaanse rechtsextremisten niet beperkt bleef tot marginale sociale netwerksites.

Bron:

Western far-right groups claim Taliban victory as their own – POLITICO

POLITICO Digital Bridge: Far right loves the Taliban — Transparency showdown — Future of encryption – POLITICO

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.