Enrique Tarrio, de leider van de extreemrechtse pro-Trump-knokploeg Proud Boys, is veroordeeld tot een celstraf van bijna vijf maanden. Eerder dit jaar werd Tarrio opgepakt nadat hij een Black Lives Matter-spandoek in brand had gestoken. Het doek hing aan de gevel van een kerk in Washington DC.

Tijdens de rechtszaak in juni van dit jaar bekende Tarrio schuldidg te zijn aan vandalisme en aan het bezit van verboden munitie voor zware wapens.

De rechts nationalistische Proud Boys organiseerden onder leiding van Tarrio een hele reeks aan pro-Trump-protesten en acties tegen de Black Lives Matter-beweging. De leden van de knokploeg waren telkens zwaarbewapend en maakten zich vaak schuldig aan fysieke intimidaties.  De Proud Boys zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de uiteindelijke bestorming van het Capitool.

Proud Boys is organisatie die politiek geweld gebruikt en promoot en enkel mannen als leden toelaat.  De organisatie is opgericht in 2016 in Canada en is gevestigd in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn de Proud Boys ook actief in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Op 3 februari 2021 werden de Proud Boys in Canada officieel als terroristische organisatie beschouwd.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.