In Spanje is er grootschalig protest tegen het plan om een standbeeld op te richten dat het vreemdelingenlegioen van Franco bewierookt. Het standbeeld zou op de Plaza Oriente komen, tegenover het koninklijk paleis. Het is in strijd met de Spaanse herinneringswet, die eerbetoon aan de overleden dictator Franco verbiedt. De beslissing over het standbeeld ligt bij de Mardrileense gemeenteraad.

Het standbeeld verbeeldt een soldaat mét bajonet van het zogenaamde Legión. Deze militaire groepering werd in 1920 door generaal José Millán Astray in Noord-Afrika opgericht. Een jaar later behaalde het Marokkaanse rebellenleger een verpletterende overwinning op het Spaanse koloniale leger tijdens de Slag van Annual op 21 juli 1921, niet toevallig exact 100 jaar geleden. Het Legión onderdrukte de Riffijnse opstand nadien op een meedogenloze manier, waarbij de inzet van mosterdgas tegen de burgerbevolking niet werd geschuwd. Volgens militaire historici gebruikte het Legión extreem geweld en ging het over tot het martelen, verminken en verkrachten van dorpelingen.

José Millán Astray groeide tijdens de Spaanse burgeroorlog uit tot een van de fascistische leiders. Hij bedacht de oorlogskreet Viva la Muerte! (Leve de dood!). Het Legión nam, onder leiding van Francisco Franco, vanuit Noord-Afrika deel aan de burgeroorlog. Ook tijdens de burgeroorlog was het Legión bij talrijke wreedheden betrokken, zoals het bloedbad van Badajoz, waarbij duizenden werden gedood nadat de stad in de handen van Franco’s troepen viel. 

Tot op vandaag is het Legión een symbool van traditionele Spaanse mannelijkheid. Dit wordt visueel gesymboliseerd door uitpuilend borsthaar in hemdhalzen die tot aan het middenrif open zijn en pronkende biceps in de korte hemdsmouwen.

‘El novio de la muerte’ (‘De bruidegom van de dood’), de officiële hymne van het Legión, is nog steeds een bijzonder populair strijdlied binnen extreemrechtse kringen. Zo wordt het met de regelmaat van de klok collectief gezongen bij bijeenkomsten van de partij VOX. Hieronder ziet u een video waarin een lokaal raadslid van de conservatieve Partido Popular uit volle borst ‘El novio de la muerte’ zingt terwijl hij ondertussen de fascistische groet brengt. De scene ziet er misschien carnavalesk uit, maar vergis u niet: ze zit vol extreemrechtse symboliek.

Foto “Día de la Hispanidad 12 Octubre 2010” by Oscar in the middle is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.