Ingang Hotel Tirol

Hotel Tirol Del Paraguay van de Vlaamse SS-er Armand Reynaers, is uitgegroeid tot het grootste water- en themapark van Zuid-Amerika. Op de 50 hectare grond van het hotel staat nu het waterpretpark Tirolandia Aqua Park. Het park wil de lokale economie stimuleren door met meer dan 30 attracties toeristen uit alle windstreken aan te trekken.

Hotel Tirol werd vooral beroemd en berucht toen bleek dat de voortvluchtige Duitse oorlogsmisdadiger dokter Josef Mengele, alias de Engels des Doods, regelmatig te gast was bij Armand Reynaers, die destijds nauwe contacten onderhield met het netwerk van Paraguayaanse en Argentijnse Duitse nazi’s.

In maart 1964 kwam een Israëlische commando van de Mossad, opgericht door twaalf overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz, erachter dat Mengele daar verbleef en startten een operatie om hem te ontvoeren of te doden.

Volgens de memoires van Simon Wiesenthal stormde de twaalfkoppige commmando de lobby van Hotel Tirol binnen, renden ze de trappen op en forceerden ze de deur van kamer 26. De hoteleigenaar zou het commando hebben gemeld dat dokter Mengele tien minuten voordien was vertrokken na een telefoontje. Hij had zo’n haast dat hij niet eens de moeite nam zijn pyjama uit te trekken en zijn pak aan te trekken.

Het verhaal van Wiesenthal komt overeen met het relaas van andere bronnen die melden dat Mengele door het raam van zijn kamer in Hotel Tirol sprong en van daaruit naar Brazilië vluchtte. Sindsdien bleef de concentratiekampdokter spoorloos.

Bronnen:

De Frickelo’s: vroeger een toevluchtsoord voor nazi’s, strak… – Gazet van Antwerpen (gva.be)

Israelíes murieron en intentos por capturar a Mengele en Paraguay (ultimahora.com)

Tirolandia convertiría a Itapúa en el epicentro del turismo de la región (ultimahora.com)

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.