In Duitsland loopt momenteel een even ludieke als efficiënte actie waarbij extreemrechts verkiezingsdrukwerk netjes wordt ingezameld en gerecycleerd tot… wc-papier.

Binnenkort, op 26 september, verkiezen ongeveer 60,4 miljoen stemgerechtigde Duitsers een nieuwe Bondsdag. Ook in Duitsland heeft extreemrechts de kop opgestoken. Electoraal was dat de laatste jaren vooral het geval met Alternative für Deutschland (AfD) dat sinds 2017 in het parlement vertegenwoordigd is. Maar ook nog meer uitgesproken neonazistische groepen en partijtjes roeren zich. En net als elders stelt zich het gevaar van gewelddadige acties.

In Duitsland werd dat gevaar jammer genoeg reëel met de zogenaamde ‘kebabmoorden’: tussen 2000 en 2006 vermoordde de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untrgrund (NSU, Nationaalsocialistische Ondergrondse) tien mensen: acht Turken, één Griek en een Duitse politieagente. De rechsextremistische terrorsiten pleegden ook nog eens 14 bankovervallen en twee bomaanslagen.

Bij het Duitse leger en politie kreeg extreemrechtse eveneens voet aan grond. Bij de elite-eenheid van het Duitse leger, het Kommando Spezialkräfte (KSK), werd de situatie zo gortig dat het ministerie van defensie moest ingrijpen: één commando werd ontbonden, internationale oefeningen werden per direct geschrapt en elitesoldaten werden teruggehaald naar Duitsland.Anderzijds is ook de normalisering een probleem waarbij bijvoorbeeld supermarktkteten Kaufland een nazi-gezind tijdschrift in haar rekken te koop aanbood, zoals Het Observatorium eerder berichtte.

Uiteraard is er ook veel weerwerk. Zo loopt er momenteel een succesvolle campagne waarbij extreemrechts verkiezingsdrukwerk wordt verzameld en tot wc-papier gerecycleerd. De campagne werd gelanceerd door Goldeimer, een social-profitproject uit Sankt-Pauli.
Het is een campagne die zeker – ook bij ons – navolging verdient. Een mooi model van hoe je op een vreedzame, ludieke manier extreemrechtse haatpraat laat belanden waar het thuishoort en de verkoop van het wc-papier brengt nog geld op voor sociale projecten.
Hoe het er concreet aan toe gaat, ziet u in onderstaand filmpje.

Zie: https://www.goldeimer.de/antirassismus/

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.