Uitgerekend op de dag dat componist en voormalig antinazistisch verzetsstrijder Mikis Theodorakis overleed, raakte bekend dat de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zijn regering herschikt. Op zich zou die herschikking een banaal feit zijn ware het niet dat drie nieuwe excellenties van extreemrechtse signatuur zijn. Eén van de drie, Athanassios Plevris, krijgt de portefeuille van volksgezondheid wat door waarnemers beschouwd wordt als een toegeving aan de tegenstanders van vaccinatie

De herschikking komt er na zware kritiek op de ondermaatse manier waarop het rechtse kabinet de bosbranden aanpakte. Het wordt ondertussen een kenmerk van extreemrechts in Europa dat ze ook de antivaxers en de complotdenkers achter zich pogen te verzamelen. Maar met die Athanassios Plevris is nog veel meer aan de hand zoals bleek uit de grote verontwaardiging die zijn benoeming bij de joodse gemeenschap van Griekenland uitlokte. Plevris, een advocaat, staat immers bekend als een notoire antisemiet die zich ooit over Auschwitz afvroeg “of het inderdaad niet toegestaan is om iemand uit te roeien”. Extreemrechts is ook in Griekenland terug van nooit weggeweest. In 2015 werd het neonazistische Gouden Dageraad de derde partij; vandaag is ze als criminele organisatie buiten de wet gesteld en tal van haar voormalige mandatarissen zitten wegens corruptie en zware geweldplegingen achter de tralies.

Het is significant dat de partij van de premier, Nea Demokratia (Nieuwe Democratie), niet alleen extreemrechtse elementen in haar rangen tolereert maar ze bovendien ook tot minister benoemt. De partij die zich economisch liberaal en politiek conservatief en christendemocratisch noemt, maakt deel uit van de Europese Volkspartij, de christendemocratische familie waar ook de CD&V lid van is. Maar dat is ook de Spaanse Partido Popular die in een aantal regio’s ook regeert dankzij de gedoogsteun van het extreemrechtse VOX. Tijd dat ze daar in de EVP eens orde op zaken stellen. Niet alleen in Europa infiltreert extreemrechts de bestaande partijen. Zo raakten recent plannen bekend van de grootste neonazigroepering van Australië om de Liberal Party een ruk naar rechts te laten maken.

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.