De staatssecretaris voor Economie Claudio Durigon is vorige week donderdag afgetreden nadat hij felle kritiek kreeg op zijn voorstel om een ​​park in zijn geboortestad te hernoemen naar de fascistische broer van de voormalige dictator van Italië, Benito Mussolini. Het voorval kreeg in Vlaanderen amper de nodige aandacht.

Claudio Durigon nam ontslag na een tien dagen durende regen van kritiek op zijn voorstel om een ​​park in zijn thuisstad, Latina, te hernoemen naar Arnaldo Mussolini, de broer van de fascistische dictator Benito Mussolini. Het voorstel van de regeringslid en lid van de extreem-nationalistische partij Liga Nord leidde tot een nieuw debat over de nagedachtenis van Benito Mussolini. In zijn verklaring zei hij dat hij hulde wilde brengen aan het “grote werk” van het Mussolini-regime in het gebied rond Latina, de stad in de buurt van Rome waar het park zich bevindt.

Het voorstel is het laatste in een lange reeks van gevallen waarin politici fascistische sympathieën betuigden en proberen om de fascistische nalatenschap van Mussolini te normaliseren. “De zaak is een duidelijk voorbeeld van hoe de geschiedenis tegenwoordig in Italië kan worden herzien”, zegt Andrea Mammone, een Italiaanse historicus aan de Royal Holloway University of London, in een gesprek met The New York Times. “Fascistische ideologie en cultuur zijn weer aanwezig, niet alleen in kleinere, extremistische bewegingen, maar ook in grote nationale partijen.”

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.