In zijn erg omstreden speech brak IJzerwake-voorzitter Wim De Wit een lans voor een intense samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA, de zogenaamde V-partijen. Hij stelde het als volgt: “Als het om de onafhankelijkheid van Vlaanderen gaat, moet aan één zeel getrokken worden, want onafhankelijkheid is prioritair, overschrijdt de partijgrenzen of ideologieën en is dus de facto kleurloos.”

Satellietorganisatie van het VB

Een oproep tot samenwerking tussen VB en N-VA past uiteraard goed in het kraam van het VB. Dat ‘kleurloze’ waar De Wit het over heeft, blijkt in het geval van de IJzerwake zelf nogal tegen te vallen. Officieel zal het VB ongetwijfeld zeggen dat de IJzerwake een onafhankelijke vereniging is. Er zijn echter zoveel bestuursleden van de vzw die een overduidelijke link met het VB hebben, dat men de IJzerwake moeilijk anders dan een satellietorganisatie van die politieke partij kan noemen. Hieronder vindt u een opsomming na een korte online-zoektocht. Verder onderzoek zou ongetwijfeld nog meer persoonlijke verbanden tussen de IJzerwake en het VB blootleggen, om van de financiële transfers nog te zwijgen.

 • Penningmeester Paul Beheyt is VB-gemeenteraadslid in Aalter.
 • Regieverantwoordelijke Jan Boons was in het verleden VB-fractieleider in de Berchemse districtsraad.
 • Persverantwoordelijke Wouter Opdenacker kreeg zijn politieke vorming als voorzitter van de VBJ-Lanaken en NSV-Gent.
 • Logistiek verantwoordelijke Luc Vermeulen is een van leidende figuren van Voorpost. Voor zijn pensionering stond hij jarenlang op de loonlijst van het VB, waar hij verantwoordelijk was voor de “ordediensten”.
 • Egwin Six is penningmeester van VB-Hoboken.
 • Verantwoordelijke IJzerwakedorp Rob Verreycken is voormalig VB-parlementslid en gemeenteraadslid. Zijn zoon Gunnar Verrecyken stond te pronken op de foto van Right Wint Resistance toen die in 2019 de Hitlergroet in Breendonk brachten, een misdaad waarvoor hij wordt vervolgd.
 • Nancy Six was tot voor kort fractieleider van VB-Ieper en prijkte in 2019 op de 6de plaats op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement.
 • Johan Vanslambrouck is ondervoorzitter van VB-Zandhoven en voormalig voorzitter van Voorpost.
 • Wim Verreycken was een van de stichters van het VB. Hij had tal van mandaten in de districtsraad, gemeenteraad, provincieraad, Vlaams parlement en de federale Senaat. Hij is de vader van Rob Verreycken en de grootvader van Gunnar Verreycken (zie hierboven).
 • Femke Pieters is VB-gemeenteraadslid in Sint-Niklaas.
 • Oudgediende Hans Verreyt was tot enkele jaren geleden verantwoordelijke voor de advertenties bij IJzerwake. Hij is momenteel federaal parlementslid van VB en gemeenteraadslid in Boom.

Nauwe banden met N-VA

Overigens zijn ook N-VA’ers geen onbekenden op de IJzerwake, al lijken die zich de laatste jaren – om strategische redenen? – teruggetrokken te hebben. In het IJzerwake-bestuur vinden we een prominente figuur als Matthias Storme. Storme is niet alleen lid van het nationaal N-VA-partijbestuur, maar zetelt namens die partij ook in de besturen van Unia en de Vlaamse regulator van de media. Brecht Vermeulen, N-VA-gemeenteraadslid in Roeselare en voormalig federaal parlementslid, was dit jaar opnieuw een prominente gast. Een andere opmerkelijke oudgediende is Luk Lemmens. Hij is momenteel provinciaal gedeputeerde voor N-VA, zetelt in de distristraad van Wilrijk en had in 2019 in bijberoep 34 politieke mandaten, waaronder kunst- en onderwijsinstellingen.

Dat het rechtsextremistische IJzerwake lonkt naar N-VA is een regelrecht blamage voor die partij. Het is veelzeggend dat een organisatie die nazivrijwilligers en moorddadige collaborateurs jaarlijks herdenkt en waar het kruim van rechtsextremistisch Vlaanderen present geeft er een mogelijke partner in ziet. Als N-VA het meent met haar democratische intenties en het respect voor de rechtsstaat dan moet ze dringend haar eigen stal uitkuisen en zich ondubbelzinnig van de IJzerwake distantiëren.

Foto: VOKA Kamer van Koophandel via Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.