Op zaterdagnamiddag 18 september betoogden Spaanse neonazi’s door de straten van Madrid. De betoging werd oogluikend toegelaten en werd begeleid door de politie. De manifestanten doorkruisten de Chueca-wijk die bekendstaat voor haar pride-parades. Ze riepen slogans als “Fuera maricas de nuestros barrios”, vrij vertaald “Geen janetten in onze wijken” en “Fuera sidosos” (“Aidslijders buiten”).

De betoging werd georganiseerd door de rechtsextremistische groep Madrid Seguro (Veilig Madrid). Die kant zich tegen migranten en noemt ze het “kruitvat” van Spanje. De groep wenst sociale uitkeringen voor te behouden voor Spanjaarden.

Eindpunt van de betoging was de bekende Puerta del Sol, in het hart van de Spaanse hoofdstad. Er werd heel wat gefilmd door verbijsterde en boze voorbijgangers en heel wat van dat materiaal werd inmiddels op sociale media gedeeld. Zo is er te zien dat de betogers nazisymbolen meedragen en de Romeinse groet brengen, Naast anti-LGBTQI-slogans moesten ook migranten het verbaal ontgelden. Op foto’s en film is ook te zien hoe sommige neonazi’s politieagenten begroeten of vriendelijk door deze agenten aangesproken worden. Dat is een wereld van verschil met de vaak hardhandige interventies van Guardia Civil en Policía Nacional tegen andere demonstraties. Het voedt nog maar eens de idee dat extreemrechts uitermate populair is bij de Spaanse ordediensten die overigens ook te kampen hebben met een machistisch en seksistisch imago.

De betoging komt er enkele dagen nadat het Spaanse parlement een initiatief nam om de goedkeuring van een LGBTI-wet – de zogenaamde “Ley Trans” – te versnellen. De regering en meer bepaald minister van gelijkheid Irene Montero (Unidas Podemos) wil zo snel mogelijk met deze wet de rechten van LGBTI-individuen en hun collectieven verzekeren nu ze met toenemend geweld te maken hebben. VOX kantte zich in het parlement als tegen deze versnelling, de rechtse Partido Popular onthield zich. Minister Montero zal ook een klacht tegen de betogers indienen.

Bron:

https://www.larazon.es/madrid/20210919/zf3akkrgtbfmhfgwnq4mvc6664.html

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.