In het Nederlandse Tilburg en het Belgische Tongeren is er ophef ontstaan over de verkoop van nazi-memorabilia. Via twee Tilburgse commerciële webshops kun je voor 2.500 euro niet alleen een gedragen Davidster kopen, maar ook hakenkruizen, SS-leuzen, broeken van de Hitlerjügend, Duitse eremedailles, … De Tilburgse burgemeester stelde ondertussen een onderzoek in of de verkoop strafbaar is. Ook in het Belgische Tongeren volhardt een marktkramer al jaren in de boosheid. De Tongerse burgemeester Patrick laat evenwel betijen.

Zowel de Belgische als de Nederlandse wetgeving bevinden zich in een grijze zone. De Nederlandse Jusititieminister Ferd Grapperhaus (CDA) zei eerder dat de verkoop van nazi-propaganda strafbaar kan zijn als “in voorwerpen een discriminerende uiting is vervat”. Hij voegde er evenwel aan toe dat eventuele strafbaarheid van “geval tot geval” dient te worden beoordeeld.

Tongerse marktkramer volhardt in boosheid

Ook in België duikt de problematiek met de regelmaat van de klok op. Een lezer maakt Het Observatorium er op attent dat er nazi-memorabilia te koop zijn op wekelijkse Antiekmarkt van Tongeren. Men kan er onder meer Hitler-borststukken, nazi-doodprenten, swastika’s, SS-dolken, propaganda bedoeld voor kinderen, stapels nazi-publicaties, … kopen. Het betreffende Tongerse marktkraam is een trekpleister voor extreemrechtse sympathisanten.

De marktkramer is niet aan zijn proefstuk toe. Hij volhardt al jaren in de boosheid. In 2018 liet het Tongerse stadsbestuur het marktreglement aanpassen. Burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) stelde toen heel fors dat hij er op stond dat de politie zou verbaliseren en het dossier aan het parket overmaken. Een tijdlang overplakte de marktkramer zijn koopwaar met een sticker en was er een begeleidende boodschap zichtbaar. In september 2021 is daar geen spoor meer van. De man blijft met andere woorden grof geld verdienen aan voorwerpen die gelinkt worden aan het leed van miljoenen slachtoffers.

Burgmeester Dewael laat betijen

Ondanks zijn forse taal toen laat burgemeester Dewael vandaag nog steeds betijen. Toen een verontwaardigde marktbezoeker recent een klacht bij de politie wilde indienen, kreeg die geen gehoor. De dienstdoende agent stuurde de klager wandelen met de mededeling dat alle standhouders “zorgvuldig gescreend worden”. Waarom het stadsbestuur en de politie niet harder ingrijpen is onduidelijk. Als hoofd van de lokale politie kan de burgemeester die opdracht geven. Vinden de Tongerse autoriteiten een nazi-marktkraam dan niet aanstootgevend? Of heeft het iets met de onduidelijke Belgische wetgeving te maken? In beide gevallen zijn de vaststellingen hoogst zorgwekkend.

In het verleden stond Patrick Dewael als een fervente antifascist bekend. In 2012 omschreef de columnist Hugo Camps hem nog als volgt: “weinig politici zijn zo stijf consequent in hun afkeer voor fascisme als Patrick Dewael.”

Recente foto’s van markt in Tongeren

Bronnen:

https://www.ad.nl/tilburg/tilburg-onderzoekt-twee-nazi-webshops-verdienen-aan-leed-van-anderen-is-moreel-verwerpelijk~aa9c0a43/

https://www.hln.be/tongeren/swastikas-bedekt-onder-een-smileysticker-standhouder-blijft-nazisouvenirs-verkopen-op-tongerse-antiekmarkt~ae164df1/?fbclid=IwAR0A0fWt1uNQPtm6Y_rurjmmXU58a0nMCb8GzzXISi20hnbny28-fMJCGHA

https://www.demorgen.be/nieuws/weinig-politici-zijn-zo-stijf-consequent-in-hun-afkeer-voor-fascisme-als-patrick-dewael~b84269b3/

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.