Op 2 augustus 1980 ontplofte een bom in het station van Bologna, waarbij 85 mensen omkwamen en meer dan 200 gewond raakten. Sindsdien zijn de families van de slachtoffers van deze tragedie voortdurend op zoek naar de waarheid. Tijdens de hoorzittingen van het proces over de opdrachtgevers van de terroristische aanslag die sinds 16 april 2021 aan de gang is in zaal 11 van de rechtbank van Bologna worden de puzzelstukjes gelegd die de complotten, netwerken en misleidingen zouden kunnen bloot leggen. Sleutelfiguur tijdens de hoorzittingen is Paolo Bellini, een militant van de extreemrechtse organisatie Avanguardia Nazionale. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan het bloedbad.

De vijfde man

In de loop van de onderzoeken en de verschillende processen in de afgelopen 40 jaar zijn tot dusver vier mensen schuldig bevonden en veroordeeld. Het zijn Francesca Mambro, Valerio Fioravanti, Luigi Ciavardini en Gilberto Cavallini. De vier veroordeelden waren lid van de fascistische organisatie, Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR). Gilberto Cavallini kreeg levenslang voor zijn rol in de bloedige aanslag.

Paolo Bellini wordt beschouwd als de vijfde man en staat nu voor het eerst voor de rechter. Bellini werd 68 jaar geleden geboren in Reggio Emilia, een stad in Midden-Italië. Zijn vader had rechtse sympathieën en hij volgde zijn voorbeeld door zich aan te sluiten bij Avanguardia Nazionale, de fascistische organisatie die in april 1960 werd opgericht en extremer was dan de post-fascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). De uitermate populaire partijvoorzitster van Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, komt trouwens uit de jeugdbeweging van de neofascistische MSI.

Een van de eerste mensen die Bellini op bevel van Avanguardia Nazionale vermoordde, was Alceste Campanile, een jonge man uit dezelfde stad die lid was van de linkse organisatie Lotta Continua. Hij werd in 1975 in koelen bloede doodgeschoten op een landweg. Hoewel Bellini niet werd geïdentificeerd als de moordenaar (hij bekende de verantwoordelijkheid pas in 1999), vluchtte hij van Italië naar Brazilië.

Na het verkrijgen van valse papieren keerde Bellini terug naar Italië met een nieuwe identiteit. Onder die naam, Roberto da Silva, werd hij in 1981 gearresteerd voor de diefstal van antieke meubels voor een internationale bende van illegale kunsthandelaren. In de gevangenis werd hij opnieuw geïdentificeerd als Bellini maar kwam hij toch nog vrij.

Nieuwe elementen

De reden dat hij een hoofdrolspeler is geworden in het huidige proces is omdat er filmbeelden aan het licht zijn gekomen. De beelden zijn gemaakt door een Duitse toerist die kort voor de explosie in het treinstation van Bologna was gepasseerd. Het toont de klok en een van de frames toont een gezicht dat lijkt op dat van Bellini.

Videofragement enkele minuten voor de aanslag met Bellini

Verder zijn meer en even verontrustende bevindingen naar voren gekomen. Toen de aanslag plaatsvond, was Ugo Sisti de hoofdmagistraat van Bologna die het onderzoek moest leiden, plots verdwenen uit de stad. Niemand kon hem vinden en bereiken. Nu staat vast dat hij logeerde in een hotel dat gerund werd door Bellini’s vader. Een vreemd toeval.

Er zijn verschillende nieuwe elementen naar boven gekomen die van Bellini een sleutelfiguur maken in het huidige proces. Er zijn ook nieuwe kroongetuige opgeroepen waaronder zijn vrouw. Zij beweert nu dat ze hem toen een vals alibi gaf.

Naar verwachting wordt het proces in januari afgerond.

Bron:

https://www.lastampa.it/cronaca/2021/07/21/news/strage-di-bologna-l-ex-moglie-smonta-l-alibi-dell-ex-estremista-di-destra-paolo-bellini-lo-ha-riconosciuto-in-un-video-girato-in-stazione-1.40521188

https://altreconomia.it/gli-sviluppi-del-processo-sulla-strage-di-bologna-dal-ruolo-di-paolo-bellini-ai-finanziatori/

https://www.searchlightmagazine.com/2021/08/paolo-bellini-trial-for-bologna-bombing-continues-41-years-on/

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.