In de loop van 2019 en 2020 eiste extreemrechts terreur een bijzonder hoge tol in Duitsland. Niet alleen ontblootte men het vergevorderde moordcomplot van de militair Franco Albrecht om een extreemrechtse regimewissel te veroorzaken. In juni 2019 werd CDU-politicus Walter Lübcke bij klaarlichte dag doodgeschoten omdat hij voorstander was van een asielcentrum. In oktober 2019 vermoordde Stephan Balliet twee onschuldigen in de buurt van een kebabzaak, nadat hij gewapend met explosieven en vuurwapens tevergeefs een synagoge in Halle probeerde binnen te dringen. Hij livestreamde zijn moordpartij via een bodycam. In februari 2020 werden in Hanau 10 toevallige omstaanders door een extreemrechtse terrorist vermoord. 8 van de slachtoffers hadden migratieroots.

Alhoewel Duitsland al decennialang beschikt over een uitgebouwd arsenaal om extreemrechts te bestrijden, slaagde men er niet in om de moordpartijen te verhinderen. Begrijpelijkerwijze was er bijzonder scherpe kritiek op het beleid.

Voor meer dan 1 miljard beleidsmaatregelen tegen extreemrechts

De Duitse regering bleef gelukkig niet bij de pakken zitten en legde een ambitieus pakket aan maatregelen en een budget van ruim 1 miljard euro op tafel. In een 9-puntenplan wordt er een sterke klemtoon op preventie gelegd. Met onder andere een betere bescherming van politici en hulpdiensten, een striktere controle op wapenbezit, de uitbreiding van de rechtsspraak en een meldingsplicht voor sociale mediaplatformen. Aanvullend is er een lijst met 89 maatregelen rond 4 speerpunten: (1) de verhoogde strijd tegen racisme en extreemrechtse discriminatie, (2) sensibiliserings- en opleidingsprogramma’s rond democratie, antisemitisme en islamofobie, (3) een sterke uitbreiding van de slachtofferhulp, (4) de versterking van het gelijkekansenbeleid.

Geen wondermiddelen

Er bestaan geen wondermiddelen in de strijd tegen extreemrechts. De sterke opmars van extreemrechts zal wellicht ook niet op korte termijn gestopt kunnen worden, maar vereist een langdurige en intensieve aanpak. De meeste Europese staan voor enorme uitdagingen en hebben nog een zeer lange weg af te leggen. Ze – België niet in het minst – kunnen alvast een voorbeeld nemen aan het Duitse ambitieniveau.

Bron: https://rantt.com/germany-has-stepped-up-its-efforts-combating-right-wing-extremism

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.