Filip Dewinter (Vlaams Belang) kondigt meermaals een gezamenlijke boekvoorstelling aan met Renaud Camus, één van Europa’s meest notoire racisten. Die voorstelling wil hij laten doorgaan in het Vlaams Parlement. Noch zijn collega-parlementairen noch de media stonden tot nu toe stil bij dit voornemen. Hoe is het mogelijk dat het Bureau van het Vlaams Parlement en voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) deze vergoelijking van een complottheorie door een meermaals veroordeelde racist laten passeren?

In het Vlaams Parlement kondigde Vlaams Belanger Filip Dewinter trots aan dat hij binnenkort samen met Renaud Camus een boek zal publiceren en deze figuur ook zal uitnodigen in het Vlaams Parlement. Blijkbaar banaal nieuws voor zijn collega-parlementsleden en voor de media die daarmee helaas de normalisering van extreemrechts nog wat verder laten oprukken.

Renaud Camus is namelijk niet de eerste de beste. Hij raakte berucht door de publicatie in 2011 van Le Grand Remplacement (De Grote Vervanging). Luidens deze extreemrechtse en racistische complottheorie zou er een bewuste “omvolking” in gang gezet zijn waarbij de Franse en bij uitbreiding Europese bevolking vervangen worden door Afrikanen en andere minderwaardig geachte mensen. In deze samenzwering om de westerse beschaving te kelderen spelen de minderwaardig geachte inwijkelingen onder één hoedje met wat de “elites” genoemd worden: media, intellectuelen en politici.

De theorie is uiteraard veel ouder en kan herleid worden tot de nazi’s (Umvolkung) die de term gebruikten voor hun inspanningen om minderwaardig geachte volkeren te deporteren die ruimte moesten maken voor de superieure Ariërs, aldus de nazi-rassenleer. Deze samenzweringstheorie vormde twee jaar geleden de drijfveer van de terrorist in het Nieuw-Zeelandse Christchurch (51 slachtoffers) en het Texaanse El Paso (23 slachtoffers). Camus, van wie Dewinter zegt dat hij hem goed kent en die hjj alleszins in Frankrijk ontmoette, werd herhaaldelijk veroordeeld: voor antisemitisme, voor oproep tot haat en geweld tegen moslims. Hij kwam eveneens in opspraak wegens geschriften en uitspraken waarin hij pedofilie vergoelijkte.

Dewinter lacht het allemaal weg. Omvolking is volgens hem geen complottheorie maar realiteit. Op 13 januari twitterde hij: “Ons volk wordt samen met onze cultuur vervangen”, waarna hij trots het boek ‘Omvolking’ aankondigde dat hij samen met de veroordeelde antisemiet en moslimhater zal publiceren.

Dat Dewinter dit evenement in het Vlaams Parlement wil laten doorgaan is een provocatie waarmee hij de grenzen weeral wat probeert te verleggen. Het is dan ook onthutsend dat het Vast Bureau van het Vlaams Parlement – dat onder meer over infrastructuur en activiteiten gaat – dit voornemen zou laten passeren. Tegelijkertijd moet ook de parlementsvoorzitter, mevrouw Liesbeth Homans (N-VA), geïnterpelleerd worden: dat het Vlaams Belang een erkende fractie telt is één zaak, maar dat het ‘huis van de democratie’ het lanceerplatform wordt van racistische complottheorieën kan onmogelijk met de taak van dat huis verzoend worden.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.