Betogingen tegen het coronabeleid van de Italiaanse regering zijn vorige zaterdag in Rome ontaardt in rellen. Tijdens de rellen werd onder meer een hoofdkwartier van Italië’s grootste vakbond, CGIL, bestormd. De bestorming was het werk van de neofascistische partij Forza Nuova.

Op videobeelden is te zien hoe ze bewakers en agenten aanvallen met ijzeren staven en houten stokken, en dan het gebouw binnendringen. Daags na de bestorming en vernieling van het vakbondshoofdkwartier zijn er 12 mensen gearresteerd waaronder twee leiders van de neofascistische partij Forza Nuova. Uit beelden blijkt dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld in de gewelddadige aanval op het vakbondsgebouw. Hun betrokkenheid wordt verder onderzocht.

De oprichter van de partij Forza Nuova, Roberto Fiore, is eveneens gearresteerd. Op een aantal beelden is duidelijk te zien hoe hij instructies geeft aan zijn partijleden om het gebouw binnen te dringen. Roberto Fiore leefde jarenlang als vluchteling in het Verenigd Koninkrijk nadat de politie in de jaren tachtig een grote hoeveelheid explosieven en wapens had gevonden in een lokaal kantoor van zijn toenmalige politieke organisatie Terza Posizione. Samen met een aantal gelijkgezinden richtte hij in 1997 de partij op en in 1999 keerde hij terug naar Italië.

Forza Nuova maakte van 2003 tot 2006 deel uit van het Alternativa Sociale, een coalitie van neofascistische partijen onder leiding van Benito Mussolini’s kleindochter Alessandra Mussolini. Roberto Fiore vervangde Mussolini in Europees parlement van mei 2008 tot juli 2009. De partij Forza Nuova is al door twee uitspraken van het Italiaanse Hooggerechtshof bestempeld als “een antisemitische en nazi-fascistische formatie”.

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft het geweld veroordeeld. De vakbonden willen de neofascistische partij verbieden en kondigen een nationale betoging aan voor volgende week zaterdag.  

Bronnen:

No Green pass, scontri a Roma: 12 arresti. Ci sono anche i capi di Forza Nuova – Cronaca (ilgiorno.it)

No green pass, 4 arresti dopo gli scontri a Roma: al vaglio la posizione di Castellino di Forza Nuova (fanpage.it)

Scontri No green pass a Roma: 12 arrestati, anche i vertici di Forza Nuova Fiore e Castellino – Giornale di Sicilia (gds.it)

Forza Nuova, polemiche sul manifesto per il corteo in centro: “Apologia del fascismo, Sala vieti il raduno” – la Repubblica

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.