Extreemrechtse Britse groeperingen promoten in toenemende mate seksueel geweld als propagandamiddel voor hun racistische en antisemitische opvattingen. Dat is de bevinding van een uitgebreide onderzoeksopdracht van de antifascistische onderzoeksgroep Hope not Hate en de Antisemitsm Policy Trust. Ze onderzochten miljoenen berichten in 73 Engelstalige extreemrechtse chatgroepen en Telegramkanalen.

Extreemrechtse organisaties proberen het vermeende statusverlies onder witte mannen uit te buiten. Ze proberen hen te overtuigen van een joods, feministisch complot tegen mannen. Dit wordt overgoten met een racistisch sausje dat witte mannen oproept om vrouwen in bescherming ten nemen tegen aanranding en verkrachting door etnische minderheden. Finaal komt het er op neer dat dat witte mannen een patriarchale ‘beschermersrol’ op moeten nemen. In nogal wat gevallen leiden deze extreemrechtse denkbeelden paradoxaal genoeg tot pro-verkrachtingscommentaren en een cultuur ​​die seksueel geweld onderschrijft. Meer in het algemeen bevestigt het rapport de steun van extreemrechts voor sterk patriarchale gendernormen die al lang een integraal onderdeel zijn van extreemrechtse politiek.

Eerder deze week publiceerde Het Observatorium een artikel over de start van het allereerste assisenproces tegen een Belgische incel-aanhanger (involuntary celibate), die beschuldigd wordt voor het aanzetten tot haat en geweld tegen vrouwen

Het pro-verkrachtingsdiscours verspreidde zich over de bredere pro-terreur-nazisubcultuur. Een van de duidelijkste voorbeelden was de RapeWaffen Division (RWD), een kleinere en ondertussen opgedoekte splinterorganisatie van de AtomWaffen Division (AWD). Deze splintergroepering promootte extreem seksueel geweld. In de groepschat werden video’s gedeeld van vrouwen die seksueel werden misbruikt, naast andere vormen van geweld en moord.

Recent werd Groot-Brittannië opgeschrikt door vrouwenmoorden waarin antifeministische beweegredenen centraal stonden. In Plymouth doodde schutter Jake Davison zes mensen nadat hij erg vrouwonvriendelijke ideeën had geuit. Ook recente brutale moord op onderwijzeres Sabina Nessa heeft de schijnwerpers gezet op de veiligheid van vrouwen in hun dagelijks leven. Enkele maanden voordien werd de 33-jarige Sarah Everard ontvoerd en gewurgd op weg naar huis. Ondertussen bekende de politieagent Wayne Couzens de moord.

Uit peilingen onder 16- tot 24-jarigen in opdracht van Hope Not Hate vorig jaar bleek een wijdverbreid geloof dat feminisme mannen tegenhoudt; meer dan een derde van de jongeren beschouwde het als een ideologie die mannen benadeelt.

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.