De Britse onderzoeksgroep “Hope not Hate” ontdekte dat een gemeenteraadslid van de Conservative Party, Tim Wills, een enthousiaste aanhanger van het neofascistische Patriotic Alternative (PA) is. Wills sloot zich in juni 2021 bij een regionale chatgroep van PA aan. Hij maakte al snel duidelijk dat hij de extreemrechtse rassenpolitiek van de organisatie onderschrijft. Hij pleitte voor een grotere focus op racistische samenzweringstheorieën en minder op COVID-ontkenning.

“Mijn overtuiging is dat Covid een verliesmaker voor ons is, we moeten ons alleen richten op witte genocide […] omdat veel van ons blanke ras overtuigd zijn van vaccins, maar niet van onze vervanging, en hierover geïnformeerd moeten worden?”

Tim Wills op Telegram, 22/09/2021

In een ander bericht drong hij er op aan om aan de “14 woorden” te denken. In extreemrechtse middens is dat een gekende supremacistische verwijzing naar de slogan “We must secure the existence of our people and a future for white children”.

Verder gaf hij aan dat een bewuste infiltratiepolitiek binnen de Conservative Party de beste strategie is om meer politieke macht te verkrijgen. Volgens Tim Wills is er een binnen de Conservatieve Partij een rechtse minderheid die aan de kant van Patriotic Alternative staat.

Het is al langer een trend bij extreemrechtse organisaties om politieke partijen te infiltreren. In Vlaanderen is Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove een gekend voorbeeld. Zij slaagden er in om N-VA en VB te infiltreren. Ook in Australië lekte afgelopen zomer een gelijkaardig complot vanuit een neonazistische groepering uit.

https://twitter.com/hopenothate/status/1445709313117327365

Bron foto: website Hope not Hate

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.