Afgelopen week viel een groep van ongeveer 100 – voornamelijk in het zwart geklede – jongeren een middelbare beroepsschool in de omgeving van Thessaloniki aan. Ze gooiden brandbommen, fakkels en stenen naar een groep linkse studenten die tegen een onderwijshervorming protesteerden. Het was al de tweede dag op rij dat er in Noord-Griekenland zware incidenten plaats vonden.

https://twitter.com/TULPAR1453/status/1442883952969199618

Een veertigtal jongeren werd door de politie opgepakt, waarvan er zes effectief werden gearresteerd wegens inbreuken op de wapenwetgeving. Er zijn sterke aanwijzingen dat de aanvallers banden hebben met de verboden neofascistisch partij Gouden Dageraad.

Op mediabeelden is te zien hoe verschillende in het zwart geklede jongeren de nazi-groet brengen. Op extreemrechtse websites en sociale mediakanalen was er een stortvloed aan lofbetuigingen.

Een Griekse rechtbank veroordeelde Gouden Dageraad als een criminele organisatie. Verschillende topfiguren van de partij kregen tot 13 jaar gevangenisstraf. Desondanks blijft Gouden Dageraad vrij populair in Noord-Griekenland.

Bronnen:

https://www.timesofisrael.com/far-right-youths-make-nazi-salutes-throw-firebombs-at-protest-in-greece/

https://www.ekathimerini.com/news/1168929/fresh-clashes-in-thessaloniki-outside-high-school/

Foto: logo Gouden Dageraad

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.