Op zich was het banaal nieuws toen afgelopen weekend de supporters van de Duitse voetbalclub FC St. Pauli via elektronische reclamepanelen langs het veld de groeten deden aan een klein bedrijfje, Flyerservice Hahn. In werkelijkheid ging het bij deze antifascistische traditieclub om een saluut aan een kunstenaarscollectief dat in de verkiezingscampagne het radicaal rechtse Alternative für Deutschland (AfD) te grazen nam.

De Hamburgse voetbalclub FC St. Pauli staat bekend als een cultclub. Dat heeft onder meer te maken met de diepgewortelde antifascistische traditie van de vereniging. Ook al scheerde de club nooit de hoogste toppen van de Duitse Bundesliga waarin het slechts een paar seizoenen vertoefde, telt ze toch fans en supportersclub tot ver buiten Hamburg. De clubleiding gaat mee in deze antifascistische traditie en pakte al regelmatig uit met acties tegen rechtsextremisme en nationalisme, tegen racisme en seksisme.

Het maakt dat FC St. Pauli de club is die de meeste vrouwelijke supporters telt. Hoewel de club financiële problemen kende en extra financiële input altijd welkom is, liet het advertenties van het het mannenblad Maxim verwijderen omdat die seksistisch waren.

Ook dit weekend werd er gejoeld en gelachen op de tribunes van het Millerntorn-Stadion, midden in de rosse buurt van Hamburg. In de tegen Dynamo Dresden gewonnen wedstrijd lichtten langs de grasmat elektronische panelen op met de boodschap: “Der FC St. Pauli grüsst den Flyerservice Hahn”.

Achter Flyerservice Hahn gaat een kunstenaarscollectief schuil dat in de aanloop naar de Duitse bondsverkiezingen een niet te weigeren lage offerte indiende bij AfD om het radicaal rechtse verkiezingsdrukwerk te verspreiden. Het kunstenaarscollectief dat de prachtige naam Centrum voor Politieke Schoonheid draagt (Zentrum für Politische Schönheit) verdeelde het materiaal echter niet. Integendeel. “We waren zo lui als een wasbeer”, lieten ze bij Flyerservice Han weten. Miljoenen flyers verdwenen in de afvalcontainer. “Was er immers ook niet het advies om tijdens de coronapandemie zoveel mogelijk thuis te blijven?”, werd er gegrapt.

Grappig vinden ze dat bij het radicaal rechtse AfD allerminst. Ze dreigen met een proces. Vandaar de steunactie van FC St. Pauli, tevens een warme oproep om je tegen extreemrechts te verzetten.

Bronnen:
https://www.n-tv.de/sport/fussball/Zweitligist-aergert-live-die-AfD-article22844739.html
Zentrum für Politische Schönheit: https://politicalbeauty.de/

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.