Vandaag start in Luik het allereerste assisenproces tegen een Belgische incel-aanhanger. Hij wordt beschuldigd voor het aanzetten tot haat en geweld tegen vrouwen. De 44-jarige man uit Flémalle vlakbij Luik zou ook bedreigingen hebben geuit tegen een aantal vrouwen en feministische activisten. De feiten die hij pleegde worden beschouwd als een persmisdrijf.

De Luikse incel-aanhanger werd voor het eerst opgemerkt door Interpol Parijs, die op sociale media een filmpje ontdekten waarin de man “de nieuwe Elliot Rodgers te willen zijn”. Elliot Rodgers is verantwoordelijk voor de ‘Isla Vista Killings’, een schietpartij in 2014 in Californië waarbij 6 mensen om het leven kwamen en 14 mensen ernstig gewond werden.  Rodger liet een manifest van 137 pagina’s achter dat vele incels na hem inspireerde.

In verscheidene berichten dreigde de Luikenaar er mee om vrouwen aan te vallen en zei dat hij klaar is om zijn leven te geven om de plaag van het feminisme te bestrijden.

Incel

De verdachte die vandaag voor assisen verschijnt, noemt zichzelf een incel. Het woord incel is de Engelstalige afkorting voor ‘involuntary celibate’ of onvrijwillige vrijgezel. De term verwijst naar een online subcultuur van misogyne mannen die geweld tegen vrouwen goedkeuren.

Sinds 2014 zijn minstens acht aanslagen gepleegd, resulterend in een totaal van 61 doden, door mannen die zichzelf als incels identificeren.

Incels gebruiken een heel specifieke woordenschat en hebben een eigen jargon. Ze gebruiken vaak ontmenselijkende en vulgaire termen voor vrouwen.

Veel incels rechtvaardigen hun vooroordelen met behulp van interpretaties die zijn ontleend aan concepten als biologisch determinisme en evolutionaire psychologie . Incels onderschrijven ook regelmatig de ideeën van “vrouwelijke hypergamie “; genetische superioriteit van mannen over vrouwen; de “80/20-regel” (een toepassing van het Pareto-principe ) die suggereert dat 80% van de vrouwen de top 20% van de meest aantrekkelijke mannen wenst; en, onder niet-blanke incels, de “just be white” (JBW) -theorie, die suggereren dat blanken de minste obstakels voor relaties en seks hebben.

Er zijn veel invloeden en overlappingen merkbaar met online rechtsextremistische haatgroepen. Heel wat incels zijn dan ook actief in de alt-right beweging, in blanke supremacistische groepen en in extreemrechtse partijen en organisaties. Ze worden vaak aangetrokken door een retoriek dat zich verzet tegen de empowerment van vrouwen en migranten.

Der Spiegel rapporteerde in maart 2021 over de overlap tussen incels en de Feuerkrieg-divisie, een groep gemodelleerd naar de Atomwaffen-divisie, een internationaal georganiseerde neonazistisch terroristisch netwerk die verschillende moorden en aanslagen op hun rekening hebben staan.

Bronnen:

Le Flémallois Sami aux assises mercredi pour sa haine sur Facebook envers les femmes – Édition digitale de Liège (sudinfo.be)

Sami Haenen poursuivi pour des menaces et incitations à la haine des femmes | Liège et sa région | 7sur7.be

Hatred Against Women: The Dark World of Extremist Misogyny – DER SPIEGEL

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.