De normalisering van extreemrechts dendert aan een razend tempo voort. Ook progressieve opiniemakers en politieke partijen werken er hoe langer hoe meer aan mee. Zo kondigde VB-voorzitter Tom Van Grieken eergisteren trots aan dat hij Dyab Abou Jahjah wist te strikken voor de lancering van zijn “politiek incorrecte podcast zonder woke-filter”. Vorige week raakte dan weer bekend dat Joris Vandenbroucke, parlementslid en Gents fractieleider voor Vooruit, ingaat op een uitnodiging van de extreemrechtse studentenclub NSV om met diezelfde Van Grieken in debat te gaan.

Progressieve politici, intellectuelen of activisten gaan om uiteenlopende redenen in op uitnodigingen van extreemrechts. Ze kunnen een oprechte intentie hebben om het discours van extreemrechts te ontkrachten. Maar even goed doen ze het vanuit een persoonlijke profileringsdrang omdat ze weten dat dit gegarandeerd clickbaits en media-aandacht oplevert. 

De weg naar de hel

De weg naar de hel ligt met goede voornemens geplaveid. Zelfs al hebben Abou Jahjah en Vandenbroucke oprechte drijfveren: ze ondermijnen de broodnodige strijd tegen extreemrechts. In hun onbezonnenheid zijn ze symptomatisch voor een gebrekkige strategie. 

Ten eerste, ze normaliseren extreemrechts. Zo kan Tom Van Grieken zich in zijn podcast presenteren als een toffe cafébaas die een ontspannend “praatje” met zijn gast voert. Diezelfde Van Grieken die enkele maanden geleden in een kwaliteitskrant een breed podium kreeg om voor een blank en christelijk Europa te pleiten. Diezelfde Van Grieken die samen met zijn jongerenpartij een kliklijn voor “linkse” leerkrachten lanceert. Diezelfde Van Grieken die de notoire neofascist Dries Van Langenhove in het parlement loodst om hem parlementair onschendbaar te maken. Diezelfde Van Grieken die voorzitter is van een partij waar een doorgedraaide en moordzuchtige terrorist als Jürgen Conings zich blijkbaar thuis voelde. 

Het gaat hier uiteraard niet over een onschuldig “praatje”, maar over een door-en-door strategische zet. Via dit soort formats controleert extreemrechts de thema’s en de agenda van het maatschappelijke debat. Doordat zij de spelregels bepalen, kunnen ze de ene na de andere bal binnenkoppen. Want laat ons hierover geen enkele illusie koesteren: extreemrechts wint dit soort wedstrijden zo goed als altijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft dat uitgebreid gedocumenteerd.   

Progressieve flirts met extreemrechts

Ten tweede en minstens even problematisch: de flirts van progressieven met extreemrechts maken het werk van elke antifascist betwistbaar en zelfs verdacht. Zo worden antifascisten paradoxaal genoeg “slechteriken” die de democratische regels niet respecteren en de vrije meningsuiting zouden belemmeren. Dat is de wereld op zijn kop. Het zijn net de progressieve flirts met extreemrechts die de democratie ondermijnen door antidemocratische meningen te normaliseren.  

Het is hoog tijd dat alle vrijheidslievende krachten in Vlaanderen zich grondig bezinnen over een andere strategie tegen extreemrechts en hedendaagse vormen van fascisme.

Bron afbeelding “Toogpraat”: screenshot Youtube

Bron affiche debat NSV: Facebook

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.