Gisteren veroordeelde de rechtbank van Turnhout de extreemrechtse activiste Vanessa N. (35) uit Herentals voor het verspreiden van racistische en antisemitische video’s en memes. Ze kreeg een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 320 euro. Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum, ontving als burgerlijke partij een schadevergoeding van 500 euro.

Belangrijk precedent in de strijd tegen extreemrechts

De veroordeling is een belangrijk precedent in de strijd tegen extreemrechtse onlinehaat. Het is immers de eerste in zijn soort. De vrouw beweerde dat haar memes satirisch waren, maar daar oordeelde de rechter anders over. Een meme is een bewerkte afbeelding of video met een onderschrift in witte hoofdletters die op sociale media wordt geplaatst.  De boodschap is zogezegd komisch of ironisch. Het is een veel gebruikte techniek van extreemrechtse groeperingen om racisme, seksisme, antisemitisme, islamofobie, … te bagatelliseren.

Tussen maart 2019 en januari 2020 publiceerde Vanessa N. verschillende memes op haar sociale mediakanalen. Onder andere een video van de moordpartij op 2 moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) waarbij 50 doden en tientallen gewonden vielen. Maar ook een video van gekleurde mensen die door een jeep worden aangereden, waarbij zij ‘bulderlachende’-emoticons plaatste. Of een meme met “Ook ik steun de warmste week” bij de afbeelding van de brand in het asielcentrum van Bilzen. In een andere video is Adolf Hitler te zien die  oproept om tegen de Joden te vechten. Haar internetprofielen toonden ook verschillende neonazi-symbolen. Vanessa N. werd opgevolgd door de veiligheidsdiensten.

Linken met het Vlaams Belang

Vanessa N. verspreidde niet alleen haatdragende memes, maar was ook een van de drijvende krachten achter de FB-pagina “SOS Vrijheid en Recht”. Die richtte ze samen met haar partner en voormalig VB-gemeenteraadslid in Herentals Tom Sluyts op. “SOS Vrijheid en Recht” is de opvolger van “SOS Democratie”, een satellietorganisatie van het extreemrechtse Vlaams Belang in haar strijd tegen het cordon sanitaire. In 2006 lanceerde toenmalig VB-parlementslid Jurgen Verstrepen onder die naam een petitieactie. In 2007 werden via SOS Democratie in meer dan 100 steden en gemeenten protestacties gevoerd bij de installatie van de gemeenteraden.

Bronnen:

https://www.gva.be/cnt/dmf20211013_93788527

https://www.vlaamsbelang.org/sos-democratie

https://affverzet.wordpress.com/2020/07/30/tweespalt-binnen-vlaamse-beweging-over-coronamaatregelen

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.