Morgen organiseert Tomas Boutens, een veroordeelde terrorist, een infodag over de activiteiten van zijn nieuwe neofascistische club Project Thule. Momenteel is de organisatie vooral actief in Oost-Vlaanderen en zijn ze op zoek naar personen die in andere regio’s en provincies afdelingen willen oprichten.

Tomas Boutens

De ontegensprekelijke leider van Project Thule is Tomas Boutens. Een ex-beroepsmilitair die sinds zijn veroordeling in het Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET)-proces een mythische status heeft verworven in extreemrechtse kringen.

Begin jaren 2000 was Boutens de spilfiguur van een Blood & Honour Vlaanderen-groep. De Vlaamse neonazistische skinheadgroep werd niet erkend door de internationale leiding van Blood & Honour. De groep rond Boutens richtte omwille van het gebrek aan erkenning Bloed, Bodem Eer en Trouw (BBET) op.

In september 2006 werden honderden wapens in beslag genomen na huiszoekingen op privéadressen en in vijf legerkazernes. 12 van de 19 gearresteerden waren beroepsmilitair. Boutens wordt in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan één met uitstel voor lidmaatschap van een terreurgroep. De groepering had plannen om VB-politicus Filip Dewinter en onder meer activist Dyab Abou Jahjah te vermoorden met de bedoeling om een rassenoorlog uit te lokken.

In 2014 werd hij ook in Nederland veroordeeld voor verboden wapenbezit. Enkele jaren voor zijn veroordeling werd hij in Nederland gearresteerd, samen met een aantal leden van de extreemrechtse groepering Ulfhednar. Na een tip van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD vond de politie een grote tas met wapens en munitie in een wagen waarin Boutens en enkele leden van Ulfhednar zaten.

Project Thule

Na zijn vrijlating ontpopte hij zich steeds meer als de ideoloog van het neofascisme in Vlaanderen. Via zijn boeken en beschouwingen op Facebook is zijn impact in extreemrechtse milieus met de jaren toegenomen.

In 2019 trad hij voor het eerst naar buiten met Project Thule. De benaming Thule of Ultima Thule werd in de oudheid gebruikt voor het ‘uiterste Noorden’, de uiterste grens van de bekende wereld. Het is ook een knipoog naar het Thule-Gesellschaft, een racistische en occulte organisatie uit 1918 in München. Het genootschap stond aan de wieg van Hitlers NSDAP en de Völkischer Beobachter, de belangrijkste nationaalsocialistische krant. Nazikopstukken zoals Rudolf Hess, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg vonden in het Thule-Gesellschaft heel wat inspiratie. De “Zwarte Zon” in het logo van Project Thule is een symbool van de SS.

Sinds de lancering van zijn Project Thule probeert Boutens de voorhoede te zijn van een eengemaakt breed neofascistisch initiatief. Zo probeerde hij verschillende neofascistische splintergroepen te verenigen onder een gemeenschappelijke website, www.vrijverzet.com. Verder dan een virtuele samenwerking is het amper gekomen. Slechts recent en heel sporadisch organiseren ze ook samen enkele evenementen of herdenkingen.

De infodag van morgen moet dan ook begrepen worden als de zoveelste poging om uit te groeien tot de grootste neofascistische organisatie in Vlaanderen. Boutens hoopt met zijn project mee te kunnen surfen op het ongenoegen rond de coronamaatregelen en de affaire rond de Jurgen C.. Of zo’n infodag voor Project Thule een nieuw startpunt kan betekenen valt nog af te wachten.  

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.