De Australische nationale politie maakte bekend dat het aantal onderzoeken dat het doet naar extreemrechts in de afgelopen 18 maanden met 750 procent is toegenomen.

De baas van de Australische federale politie (AFP) waarschuwde vrijdag dat extreemrechts de snelst groeiende bedreiging vormt voor het land. Hij vertelde aan diverse televisiezenders dat het aantal gevallen van nationalistisch en racistisch gewelddadig voor het Joint Counter Terrorism Team (JCCT) van de AFP sinds begin 2020 met 750 procent is gestegen en nu goed is voor 15 procent van de onderzoeken, vergeleken met 2 procent in 2019.

“We verwachten dat het verder zal toenemen dan wat we op dit moment zien, maar hoeveel verder het zal toenemen is op dit moment moeilijk vast te stellen.”, aldus een commissaris van de AFP.

De stijging kan volgens de AFP gedeeltelijk worden toegeschreven aan de pandemie van het coronavirus, waarbij Australiërs in lockdown meer tijd online doorbrengen en extremistische ideologieën een snelle verspreiding kennen.

De stijging van het aantal extreemrechtse zaken weerspiegelt een trend die ook door andere Australische veiligheidsdiensten worden opgemerkt.

De Australische binnenlandse spionagedienst, de Australian Security Intelligence Organization (ASIO), onthulde eerder dit jaar dat rechts-extremisme nu 50 procent van het aantal onderzoeken uitmaakt in vergelijking met 10 procent vóór 2019.

Bronnen:

Australian far-right terrorism investigations have increased by 750 per cent in 18 months (sbs.com.au)

Aus right-wing extremism fastest-growing threat: Federal police | english.lokmat.com

Australia’s right-wing extremism fastest-growing threat: federal police – Xinhua (xinhuanet.com)

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.