In de nacht van 17 oktober 2021 verzamelden ongeveer 60 extreemrechtse activisten zich aan de Oostenrijks-Hongaarse grens. De Oostenrijkse rechtsextremisten wilden met hun actie voorkomen dat “illegalen” de grens oversteken. Minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) uit felle kritiek op de activisten.

“Doortastend optreden tegen alle vormen van extremisme maakt deel uit van de Oostenrijkse veiligheidsstrategie. De actie van de extreemrechtse organisatie “Identitären Bewegung Österreich” aan de staatsgrens met Hongarije is ontoelaatbaar”, aldus een verklaring van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Nehammer.

Volgens een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben eenheden van de federale politie de actie van 22 uur tot het einde rond 2 uur in de gaten gehouden. Tijdens de actie hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Al in de nacht van 2 oktober was er een soortgelijke actie van de “Identitären Bewegung Österreich”. De Oostenrijkse veiligheidsdiensten volgen deze ontwikkeling naar verluid nauwgezet op.

Bronnen: Regionews, ORF, burgenland.ORF.at, Meinbezirk.at

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.