In Italië is de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug. In tegenstelling tot de centrumlinkse partij Partito Democatico (PD) zijn de Italiaanse extreemrechtse partijen er niet in geslaagd om op lokaal vlak door te wegen. De electorale achteruitgang van de rechts-populistische partij Lega speelt in het voordeel van de neofascistische Fratelli d’Italia (FdI). Ook de teloorgang van de populistische Vijfsterrenbeweging speelde in het voordeel van Meloni’s partij de FdI. Een grote doorbraak voor de extreemrechtse partijen bleef uit.

Centrumlinks grote overwinnaar.

Centrumlinks wint in de eerste ronde in de zes hoofdsteden Milaan, Bologna, Ravenna, Rimini, Napels en Salerno. Centrumrechts in de drie steden Novara, Pordenone, Grosseto. In de tweede ronde wint centrumlinks in Rome en Turijn. In Triëst is de centrumrechtse kandidaat na de tweede ronde burgemeester geworden.

Voor de Partito Democratico van oud-premier Enrico Letta betekent de overwinning dus niet alleen meer macht in de grote steden, maar ook een versterking van haar positie als steunpilaar in de regering van premier Mario Draghi.

Fratelli d’talia blijft groeien en Lega gaat sterk achteruit

De PD komt als grootste partij uit de verkiezingen, op de tweede plaats gevolgd door FdI. De extreem-rechtse partij won de laatste jaren aan meer populariteit, ten koste van de Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Bijna overal is de partij van Meloni groter geworden dan de partij van Salvini.  In Rome haalt FdI 17,4 % en haalt de Lega slechts 6 %. Rachele Mussolini, kandidaat voor FdI en kleindochter van de fascistische dictator Benito Mussolini, slaagde erin om de meeste voorkeursstemmen te krijgen in Rome. Ook in Bologna zijn de FdI met 12,6 % sterker dan de Lega. En in Trieste behaalt FDI 15,5 % tegenover 10,2% voor de Lega.

In Milaan, de thuisstad van Salvini, haalde Lega zelfs geen 11%. Dat is een grote blaam voor de politicus, die nog altijd de ambitie koestert op een dag premier te worden en bij de Europese verkiezingen van 2019 nog een uitslag behaalde van 27%.

De Lega heeft in vergelijking met de Europese verkiezingen van 2019 in Milaan en Turijn minder dan een derde van de stemmen: het gaat van 157.000 naar 48.000 in de Lombardische hoofdstad en van 106.000 naar 30.000 in de Piemontese. Een deel van de kiezers van de Lega Nord is deze keer niet gaan stemmen of bracht een stem uit op FdI. De extreemrechtse partijen lijken elkaars loef af te snijden.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.