Interne berichten van Facebook-medewerkers tonen klachten aan over extreemrechtse websites zoals Breitbart News. De interne berichten werden zondag gepubliceerd door The Wall Street Journal als onderdeel van hun reeks onthullingen over de werking van het bedrijf.

Verschillende Facebook-medewerkers zijn de afgelopen dagen en weken naar de pers gestapt met de beschuldiging dat het bedrijf te weinig doet tegen extreemrechts. Volgens een document dat de The Washington Post te pakken kreeg, plaatst Facebook groei en winst boven het bestrijden van haatzaaiende uitlatingen, verkeerde informatie en bedreigingen door extreemrechts. Zo zouden verschillende medewerkers aan hun management gevraagd hebben om de haatdragende nieuwsberichten van Breitbart te verwijderen. Maar senior Facebook-figuren, bezorgd over beschuldigingen van vooringenomenheid, waren terughoudend om op te treden tegen Breitbart.

De claims van de Facebookmedewerkers kwamen op dezelfde dag dat nieuwszenders, waaronder de New York Times, de Washington Post en NBC, rapporten publiceerden op basis van interne documenten die door de bekende klokkenluider Frances Haugen werden gedeeld. De documenten bieden een dieper inzicht in de verspreiding van verkeerde informatie en complottheorieën op het platform.

Uit de documenten blijkt dat Facebook-medewerkers herhaaldelijk hun bezorgdheid uitten over extreemrechtse desinformatie. Volgens de New York Times vertelde een datawetenschapper van het bedrijf een week na de verkiezingen aan collega’s dat 10% van alle Amerikaanse standpunten over politieke inhoud betrekking hadden op berichten die ten onrechte beweerden dat de stemming frauduleus was. Maar toen werknemers deze problemen signaleerden en het bedrijf aanspoorden om te handelen, faalde het bedrijf om de problemen aan te pakken.

Interne documenten die NBC News te pakken kreeg, laten ook zien dat Facebook-onderzoekers hebben ontdekt dat de aanbevelingstools van het platform gebruikers herhaaldelijk naar extremistische groepen hebben geleid, wat aanleiding gaf tot interne waarschuwingen die sommige managers en leidinggevenden negeerden.

In een opvallende interne studie maakte een Facebook-onderzoeker een nepprofiel aan onder de naam van “Carol Smith ”, een fictieve conservatieve vrouwelijke gebruiker wiens interesses onder meer Fox News en Donald Trump uitgingen. Het experiment toonde aan dat het algoritme van Facebook binnen twee dagen “Carol” aanbeveelde om lid te worden van groepen die waren toegewijd aan QAnon.

De nieuwe onthullingen benadrukken de noodzaak om Facebook te reguleren.

Bronnen:

Facebook’s Internal Chat Boards Show Politics Often at Center of Decision Making – WSJ

Facebook crisis grows as new whistleblower and leaked documents emerge | Facebook | The Guardian

Haugen claims backed by new Facebook whistleblower filing with SEC – The Washington Post

Frances Haugen takes on Facebook: the making of a modern US hero | Facebook | The Guardian

‘Get Breitbart out of News Tab’: Facebook employees ’tried to suppress conservative news outlets’ | Daily Mail Online

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.