De grootste boekenbeurs van de wereld, de Frankfurter Buchmesse, heeft besloten om ruimte te geven aan de kleine nazi-uitgeverij Jungeuropa. Verschillende organisaties zoals de Anne Frank Educatiecentrum uit Frankfurt hebben zich hiertegen verzet. Sommige schrijvers waaronder de Duitse schrijfster Jasmina Kuhnke vrezen zelfs voor hun veiligheid.

Jungeuropa wordt geleid door de 30-jarige neonazi Philip Stein, onder meer ook de oprichter van de extreemrechtse beweging Ein Prozent für Unser Land (Eén procent voor ons land). Die beweging grossiert ultranationalistische propaganda en vluchtelingenhaat, reden voor onder meer Facebook, Instagram en YouTube om Ein Prozent van hun platforms te weren. De organisatie wordt volgens een recent rapport van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst opgevolgd omwille van ‘ongrondwettelijke beweegredenen en bedoelingen’.

“Aanslagen, waaronder die in Halle, Hanau en de moord op voormalig deelstaatparlementslid Walter Lübcke twee jaar geleden, maakten overduidelijk dat de giftige ideologie van rechts een concreet gevaar vormt voor mensenlevens”, zegt de directeur van de Anne Frank Educatiecentrum, “Door ze een arena te geven op prominente maatschappelijke platforms zoals de Frankfurter Buchmesse draagt de organisatie van de boekenbeurs ​​​​bij aan de normalisering en verspreiding van haat.”

De discussie over de aanwezigheid van extreemrechtse en rechtsextremistische uitgeverijen is niet nieuw. In Frankfurt moest de politie in 2017 al ingrijpen omwille van een veiligheidsincident op de boekenbeurs. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen volgens de organisatoren van de Frankfurter Buchmesse extreem hoog.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.