Afgelopen woensdag maakte het Duitse ministerie van Defensie een aanzienlijke toename van het aantal extreemrechtse incidenten in het leger bekend: van 363 incidenten in 2019 naar 477 vorig 2020. Dat bleek uit het jaarverslag aan het parlement en werd tijdens een persconferentie toegelicht.

Het Observatorium berichtte eerder al dat het Duitse leger (de ‘Bunsdeswehr’) met een extreemrechtse opstoot kampt. Die tasten niet alleen het imago van het Duitse leger aan, maar vormen ook een echt gevaar. In contrast met de lakse Belgische aanpak hanteert de Bundeswehr een resoluut nultolerantiebeleid tegen extreemrechtse ideologieën. Ondanks het beleid van nultolerantie meldde de Duitse militaire inlichtingendienst in januari 2020 de aanwezigheid van 600 rechtsextremisten in de militaire rangen.

Op 8 oktober 2021 opende het ministerie van Defensie bovendien een onderzoek naar een specifieke eenheid, het bataljon dat de protocolceremonies uitvoert. Binnen dat bataljon zou er een groepering zijn die met het neonazisme dweept en seksuele misdrijven pleegt.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.