De ambassadeur van Israël in Zweden, Ziv Nevo Kulman, liet in een interview weten dat de Joodse staat en zijn vertegenwoordigers niet zouden samenwerken met partijen met neonazistische ideologieën zoals de Zweedse Democraten (SD) of met een regering die een coalitie met hen sluit.

De extreemrechtse partij Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna of SD) haalt in peilingen 20%. De laatste verkiezingen in 2018 haalden ze nog 12%. De reguliere rechtse partijen weten al dat na de verkiezingen van 2022 hun enige hoop om een ​​regering te vormen een coalitie met SD zal zijn. De liberale centrumpartij liet al weten nooit een coalitie aan te gaan met de SD.

De SD werd in 1988 opgericht door een aantal veteranen van de Zweedse neonazistische en blanke suprematiebeweging, zoals de Nordiska Rikspartiet, Bevara Sverige Svenskt, Framstegspartiet en Sverigepartiet (Zweden Partij).

De eerste leider van de SD, Anders Klarström, kwam van de Nordic National Party, en een van de oudere stichtende leden, Gustaf Ekström, was tijdens de oorlog vrijwilliger bij de Waffen-SS. Zijn rol binnen de SS was deels om antisemitische propaganda te produceren.

De huidige leider van SD, Jimmie Åkesson, trad toe tot de partij in 1994, een tijd waarin partijleden nog steeds SA-stijl uniformen droegen en openlijk verbroederden met neonazistische bewegingen zoals Vitt Ariskt Motstånd (Wit Arisch Verzet).

Het laatste jaar werden maar liefst 11 partijleden in verband gebracht met online aankopen bij winkels die nazi-memorabilia en racistische goederen verkopen. Een regionale kandidaat kocht items van de neo-nazi Nordic Resistance Movement. Dezelfde regionale kandidaat had op zijn Facebook-account berichten staan waarin hij Hitler prees, Arabieren verkrachters en pedofielen noemde, en een foto publiceerde waarin Anne Frank ‘de coolste jood in de doucheruimte ‘ werd genoemd.

De voorzitter van de Zweedse Joodse gemeenschapsraad waarschuwde dat SD nog steeds een neonazistische partij is: ‘Het zijn nazi-sympathisanten die onder hun kostuumvestje nog steeds hun bruine hemd dragen.’

Racistisch extremisme en fantasieën over massaal geweld tegen immigranten zijn veelvoorkomende thema’s onder SD-politici en -aanhangers. Tijdens de migratiecrisis in 2015 vroeg SD-politicus Gunilla Schmidt zich op sociale media af of iemand bereid was om op de brug over Öresund (de zeestraat die de Deens-Zweedse grens vormt) de vluchtelingen met een automatisch geweer te verwelkomen.

Een van de leidende SD-functionarissen en de tweede parlementaire vice-voorzitter, Björn Söder, verklaarde in 2014 dat Joden geen  volwaardig lid van de Zweedse “natie” kunnen. Vier jaar later herhaalde hij dezelfde gedachtegang: Joden en andere minderheden, zoals de inheemse Sami-gemeenschap, hebben weliswaar het Zweedse staatsburgerschap, maar ‘ zijn geen Zweden’.

Bronnen:

https://www.dn.se/sverige/israels-ambassador-vi-vill-inte-ha-nagra-kontakter-med-sd/

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-democrats-election-poll-results-nationalist-populist-party-immigration-a8524181.html

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-how-the-far-right-pro-israel-sweden-democrats-dishonestly-deny-their-antisemitism-1.10350038

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.