Een jury achtte Richard Spencer en andere rechtsextremisten die de ‘Unite the Right’ – betoging van 2017 in Charlottesville, Virginia organiseerden, aansprakelijk voor verwondingen aan tegendemonstranten. Ze worden ook verantwoordelijk gesteld voor meer dan $ 25 miljoen aan schade.

Tijdens de betoging van 2017 reed een man opzettelijk met zijn auto in op een groep vreedzame tegendemonstranten, waarbij een 32-jarige antiracistische tegenbetoger werd gedood en tientallen anderen gewond raakten. De jury oordeelde dat de organisatoren van de extreemrechtse betoging, naast de bestuurder van de auto, verantwoordelijk zijn voor de verwondingen van de tegendemonstranten.

Richard Spencer en 17 andere rechtsextremisten zullen meer dan 25 miljoen dollar schadevergoeding moeten betalen. De extreemrechtse leider Richard Spencer beloofde in beroep te gaan.

Charlottesville raakte internationaal gekend nadat honderden blanke supremacisten op 11 en 12 augustus 2017 betoogden tegen de stadsplannen om een standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee te verwijderen. Tijdens een mars op de campus van de Universiteit van Virginia scandeerden de blanke supremacisten “Joden zullen ons niet vervangen” en gooiden ze fakkels naar de tegenbetogers. Uiteindelijk mondde de betoging uit in rellen en schermutselingen met de politie en tegenbetogers. Toenmalig president Donald Trump kwam in een politieke storm toen hij weigerde om de blanke supremacisten onmiddellijk te veroordelen en zelfs zei dat er ” zeer fijne mensen aan beide kanten ” waren.

Richard Bertrand Spencer is een Amerikaanse neo-nazi. Hij is de directeur van het ‘National Policy Institute’, een blank supremacistische denktank. Hij wijst het label van neo-nazi af maar blijft volharden in zijn weigering om zich te distantiëren van Adolf Hitler. Zelf geeft hij er de voorkeur aan om zich als “identitairist” te definiëren. Spencer speelt een centrale voortrekkersrol in de Amerikaanse blanke identitaire beweging beter gekend als de Alt-right beweging.

Bronnen: ABC News en CNN

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.