Vorige week zaterdag lekte een rapport van het OCAD uit waarin zij waarschuwen voor een mogelijke dreiging van extreemrechts die de protesten tegen de coronamaatregelen zouden misbruiken.

Dankzij de sfeerbeelden verschenen in Het Laatste Nieuws van de betoging tegen de covidmaatregel op zondag 5 december kon Het Observatorium enkele gekende Vlaamse neonazi’s herkennen. Op de screenshot van de website van Het Laatste Nieuws is een foto te zien van een maan met het opschrift “Gott mit uns” en een Duitse adelaar op zijn zwart lederen vest.

De man is niemand minder dan de gekende Dany T. uit Damme, een bewonderaar van Hitler en het Derde rijk. Vroeger stonden zijn sociale mediapagina’s vol haat- en nazipropaganda. Zijn nieuw pseudoniem op Facebook luidt Dany Dewinter (Dolf), waarmee hij verwijst naar zijn adoratie voor Filip Dewinter en  Adolf Hitler (zie screenshot facebook profielpagina van Dany T. hieronder).

In de commentaarstukken wordt verwezen naar de Duitse herder als Blondi, de hond van Hitler, en wordt het bericht geliked door Dany T..

De man links van Dany T. op de website van Het Laatste Nieuws is Nico P., een nationalistische vriend die gezien zijn profielfoto heel waarschijnlijk ook aanwezig was op de betoging van 21 november.

Op zijn facebookpagina post Dany T. enkele videofilms van de betoging en rellen op zondag 21 november. Als commentaar op de video’s post hij: ”Een superdag gehad , beste betoging ooit. Zoals verwacht met alles erop en eraan. Kletsnat omdat ik steeds vooraan stond om niks te missen en braaf gebleven !” Het is niet duidelijk of hij meedeed met de rellen. Aan de beelden te zien en commentaar was hij wel duidelijk aanwezig op de betoging en tijdens de rellen.

Op een video is te zien hoe Dany T. wordt aangeroepen door een man. De man roept de naam in de camera waaruit dus moet blijken dan Dany T. de beelden maakt. De persoon die Dany T. aanroept in de video is niemand minder dan Sven L., ook een gekende neonazi.  Op de video is te zien hoe hij een hitlergroet doet in de richting van de camera.

Wie meer wil weten over de neonazi’s Dany T., Sven L. en hun kompanen verwijzen we graag door naar de website van onze goede vrienden van het AFF. In een artikel is te lezen hoe neonazi’s waaronder Dany T. aanwezig waren op een betoging van het Vlaams Belang en een artikel over een benefietfeestje van neonazi’s waar ook Sven L. op aanwezig was en een spreker van SOS Democratie, een organisatie sterk verbonden aan het VB.   

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.