De Duitse politie doorzocht de huizen van twee politici van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), meldde het tijdschrift Der Spiegel gisteren. De politie nam mobiele telefoons en gegevensdragers mee.

De huiszoekingen maken onderdeel uit van een grootschalig onderzoek naar berichten in de Telegram-chatgroep “Alternative Nachrichtengruppe Bayern”. De Telegram-chatgroep telde zo’n 200 leden waaronder 16 AfD-leden van het Beierse staatsparlement en 11 AfD-wetgevers van de Bondsdag, het lagerhuis van het federale parlement, samen met andere politici van de partij.

In de chatgroep werd onder meer over een staatsgreep, een revolutie en een burgeroorlog gediscussieerd. Ook interne partijaangelegenheden en strategieën kwamen soms aan bod. Keer op keer worden berichten uitgewisseld die vijandig staan ​​tegenover de islam en buitenlanders. Zo stelde de huidige Europees Parlementslid Bernhard Zimniok in de chatgroep voor om een ​​varkenskop aan een moskee te leggen.

Rechercheurs van de Beierse Staatsrecherche (LKA) en het Centraal Bureau voor Bestrijding van Extremisme en Terrorisme van het Openbaar Ministerie in München hopen dat de in beslag genomen mobiele telefoons informatie zullen geven over het hele chatproces.

In een aparte zaak eerder deze maand voerde de politie enkele huiszoekingen uit bij antivax-leden en extreemrechtse activisten die in een Telegram-groep een moord beraamden op de premier van de Duitse deelstaat Saksen.

Bronnen: Reuters, Der Spiegel en de Bayerischer Rundfunk – BR24

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.