Ondanks de strenge lockdown in Nederland vond de rechts-radicale partij Forum voor Democratie dat hún kerstmarkt wel kon doorgaan. Met een verkoop van 1500 ticketjes stel je je publiek immers liever niet teleur. Toen de niet-aangevraagde kerstmarkt toch plaats vond, legde de burgemeester van de gemeente Wijster de extreemrechtse politieke partij een boete van 10.000 euro op. Op de kerstmarkt werden de beschermingsmaatregelen tegen corona niet gerespecteerd en was er een kraampje met extreemrechtse kledij. Als klap op de vuurpijl stond een omstreden rechtsextremist voor de security in.

Extreemrechtse kledij

Op de kerstmarkt kon je niet alleen versnaperingen, maar ook “patriottische” kledij van het merk Batavica kopen. Volgens het bedrijf Batavica vertegenwoordigt hun kledij 100% de West-Europese identiteit. Het merk verkoopt onder meer kledingstukken met de zogenaamde Prinsenvlag. Die werd tijdens het interbellum door de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) gebruikt en is vandaag nog altijd de vlag van het extreemrechtse Voorpost.

Batavica is het het kledingmerk van de nationaal-socialist Harm-Jan Smit (°1989). Maar wie is Harm-Jan Smit? Zijn “carrière” in het extreem-rechtse milieu gaat al zeker terug tot 2007. Harm-Jan was toen één van de kernleden van Blood & Honour, namelijk binnen divisie Noordland. Deze groepering van extreem-rechtse skinheads zorgde al in de jaren 90 voor ophef, criminaliteit en geweld in Noord-Nederland. 

Mode is een kwestie van vraag en aanbod. Batavica had een eigen kraampje op de illegale en omstreden kerstmarkt van Fourm voor Democratie. Op hun Instagram-pagina pochten ze dat enkele stukken definitief uitverkocht waren, alhoewel de kerstmarkt al om 16u stilgelegd werd.  

Zeer omstreden securitypersoneel

“Illegaal” is vaak het stokpaardje van rechts, om dan al snel over te gaan op de associatie met “onveilig”. Maar men had aan alles gedacht bij de organisatie van deze kerstmarkt. Naast rechtse kledij was er ook veiligheidspersoneel aanwezig. Niemand minder dan onder meer Arend Glas nam die dag de beveiliging voor zijn rekening. Hij heeft immers ervaring in “de sector”. Arend Glas was in de jaren ’80 al actief bij de extreemrechtse partij CP’86. Na zijn olympisch kampioenschap als bobsleeër werd hij lid van de persoonlijke knokploeg van Thierry Baudet. Naast het beveiligen van illegale kerstmarkten houdt Glas zich bezig met het extreem-rechtse studiegenootschap Erkenbrand.

Arend Glas nam echter wel het risico om 2 rechtse kledingstukken te combineren. Een witte jas van Forum voor Democratie en een pet van Voorpost. Wat zou de extreem-rechtse stijlgoeroe van Batavica, Harm-Jan Smit, hierover te zeggen hebben?

Bron: Onderzoeksgroep Kafka, RTL,

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.