Het Amerikaanse e-commercebedrijf verwijderde 23 van de 30 nazi-propagandafilms van zijn platforms na protest van verscheidene joodse organisaties. De nazifilms werden te koop aangeboden via Amazon. Het gaat onder meer over “Olympia”, “The Eternal Jew” en “Triumph of the Will”.

Americans Against Anti-Semitism heeft Amazon gevraagd om alle nazi-propaganda die te koop worden aangeboden via het platform te verwijderen. In een open brief klaagde de lobbyorganisatie het verkoop aan: ‘Amazon is momenteel ‘s werelds grootste leverancier van originele nazi-propagandafilms – iets waar Hitler en Goebbels zeker dankbaar voor zouden zijn geweest’.

Amazon ligt regelmatig onder vuur voor nazi artikelen die te koop werden aangeboden op het platform. Het bedrijf van Jeff Bezos werd in 2019 bekritiseerd voor het verkopen van kerstversieringen met afbeeldingen van het concentratiekamp Auschwitz. In 2020 kondigde het bedrijf na protest aan boeken geschreven door nazi’s zoals Adolf Hitler, Heinrich Himmler en Alfred Rosenberg niet langer te verkopen. Het bedrijf haalde de propaganda nooit uit eigen initiatief van het platform maar telkens na een storm van protest.

Bronnen: Cleveland Jewish News en The Jeruzalem Post

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.