In de Duitse stad Hannover (Nedersaksen) namen afgelopen vrijdag 2.500 mensen deel aan een wake tegen complottheorieën en rechts-extremisme. De wake was een initiatief van een opmerkelijke coalitie: een vakbondskoepel, de Evangelisch-Lutherse Kerk, een antifascistische organisatie en een culturele burgerbeweging

De bijeenkomst stond in teken van het verzet tegen tegen fascisme, rechts-extremisme en complottheorieën over corona. De aanwezigen kozen resoluut de kant van de slachtoffers en de zorgmedewerkers. “Iedereen die oproept tot geweld, mensen met de dood bedreigt en antidemocratische of antisemitische samenzweringsmythes verspreidt zou geen macht moeten hebben”, aldus de protestantse bisschop van Hannover Petra Bahr. Burgemeester Belit Onay (Die Grünen) en de regionale president Steffen Krach (SPD) namen er eveneens het woord.  

Gelijkaardige acties in Nedersaksen 

Ook in andere steden van Nedersaksen gaan gelijkaardige acties door. In de stad Celle organiseerde de alliantie “Gelebte Demokratie” zaterdagmorgen een protestactie. Ook daar tekenden vakbonden, politieke partijen en netwerken tegen rechts-extremisme present. In Bad Nenndorf richt de alliantie “Bad Nenndorf ist bunt” elke maandag een bijeenkomst met toespraken en live muziek in.

Afnemende aanhang AfD

De antifascistische grassrootsacties vinden plaats tegen een politieke achtergrond waarbij de extreemrechtse partij AfD steeds minder aanhang heeft. De uitslag van de recente Duitse nationale verkiezingen waren ronduit ontgoochelend voor extreemrechts. En het tij lijkt niet te keren. Voor de komende deelstaatverkiezingen in Saarland, Sleeswijk-Holstein, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zal de partij volgens peilingen overal onder de 10% zakken.

In maart beslist de rechtbank van Keulen of het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV) de partij als rechts-extremistisch kan brandmerken. AfD stelde voor die beslissing een spoedprocedure in tegen de binnenlandse geheime dienst. AfD krijgt het steeds moeilijker om met provocerende acties en voorstellen de media te halen.

Bron: ND, NDR, HAZ

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.