Kaleb Cole, de 25-jarige voormalige leider van de neonazistische groep Atomwaffen Division, is in september tot 7 jaar cel veroordeeld. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend. Cameron Shea, zijn handlanger en medeleider van Atomwaffen Division, kreeg een gevangenisstraf van drie jaar. De groep richtte zich voornamelijk op journalisten van kleur en joden. Ze organiseerden campagnes om hen via dreigposters te intimideren.

Naast Cole en Shea werden twee andere verdachten veroordeeld. Zij pleitten schuldig en zouden ondertussen afstand van hun neonazistische opvattingen gedaan hebben.

Zoals Het Observatorium eerder berichtte zijn de Verenigde Staten een buitengewoon vruchtbare kweekvijver voor paramilitaire neonazistische groepen. Atomwaffen Division is daarvan een van de bekendste. Die organisatie breidde vanuit het zuiden van de VS inmiddels uit naar Canada en een aantal Europese landen. Een andere beruchte organisatie van dezelfde soort is The Base. Voor hun lidmaatschap van The Base werden twee jonge Nederlanders in december 2021 tot twee jaar cel veroordeeld.

Atomwaffen Division en The Base hangen de theorie én praktijk van het zogenaamde accelerationisme aan. Het doel van dat accelerationisme is om een rassenoorlog uit te lokken en zo op een gewelddadige manier witte ethnostaten te vestigen.

De haatacties beperken zich helaas niet tot racistisch geweld. Zo was RapeWaffen Division een inmiddels opgedoekte afsplitsing van Atomwaffen Division, die via extreem seksueel geweld hun patriarchale normen wilden opleggen. In verband daarmee startte in oktober 2021 startte in Luik het allereerste assisenproces tegen een Belgische “incel-aanhanger”. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat en geweld tegen vrouwen en feministische activisten. 

Bron: NBC News

Afbeelding: logo Atomwaffen Division

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.