Op 12 november eiste de Nederlandse openbare aanklager een celstraf van zes maanden tegen twee jonge neo-nazi’s. Steven V. en Fabio I. worden ervan beschuldigd een terroristische aanslag voor te bereiden. In een chatgroep had Steven V. onder meer laten weten dat hij de routes kende waarlangs premier Mark Rutte onbeveiligd naar zijn werk fietst. Ideaal, stelde hij, om een aanslag op de premier te plegen. Dat laatste kan beter begrepen worden als we weten dat beide neo-nazi’s deel uitmaken van The Base, een internationaal rechtsextremistisch netwerk dat via aanslagen een rassenoorlog wil uitlokken. The Base hangt de theorie van het accelerationisme aan. Wie zijn die lui en waarover gaat het?

Accelerationisme

Accelarationisme is een theorie én een praktijk die door rechtsextremisten druk besproken wordt in hun chatgroepen. Dat gebeurt bij voorkeur op Telegram, één van de uitverkoren kanalen van wat viroloog Marc Van Ranst onlangs treffend de ‘rechtsriolisten’ noemde. Het doel van dat accelerationisme is te komen tot de gewelddadige vestiging van witte ethnostaten. Dit moet gebeuren door een reeks van “provocatorische” acties: sabotagedaden, blinde aanslagen op publieke plaatsen en gerichte moordaanslagen op een selectie van sterk geprofileerde figuren (politici, magistraten, activisten…). Zo willen deze neo-nazi’s het huidig – in hun ogen door Joden gedomineerde systeem – neerhalen en een homogeen etnisch witte staat vestigen. Lezers herinneren zich wellicht de plannen van de binnen het Belgische leger georganiseerde neo-nazi’s van Bloed, Bodem, Eer, en Trouw onder leiding van Tomas Boutens die onder meer een moordaanslag plande op zowel Filip De Winter als Dyab Abou Jahjah.

Rinaldo Nazzaro en The Base

De Verenigde Staten is een buitengewoon vruchtbare kweekvijver voor paramilitaire neonazistische groepen die dat soort theorieën aanhangen en praktijken effectief voorbereiden. Eén van de beruchtste Amerikaanse organisaties luistert naar de Duitse naam Atomwaffen Division. Die breidde vanuit het zuiden van de VS inmiddels uit naar Canada en een aantal Europese landen. Dat is ook het geval voor de met hen bevriende organisatie The Base, in 2018 opgericht door Rinaldo Nazzaro. Dat is een gewezen medewerker van het FBI en het Pentagon (Amerikaanse ministerie van defensie). Van zichzelf zegt hij dat hij in Irak en Afghanistan diende. Zoals wel vaker in deze milieus richtte hij een bewakingsfirma op, Omega Solutions International. Nadat hij The Base stichtte, verkaste hij naar… Rusland van waaruit hij de activiteit van het netwerk ongestoord coördineert. Het zal niet de laatste keer zijn dat in berichtgeving over rechtsextremisme blijkt dat het Rusland van Poetin een terugvalbasis, steunpilaar of financier is van dit soort groepen en individuen om zonder enige scrupules Europese en Noord-Amerikaanse staten te destabiliseren. In november 2020 zond de Russische staatszender een uitgebreid interview met de neonazi Nazarro uit. De BBC wist hem te spotten met een pro-Poetin t-shirt en signaleerde hem als gast in Moskou op een door de regering georganiseerde bijeenkomst over veiligheid.

Net als Atomwaffen Division en enkele andere gewelddadige neonazistische groepen, breidde ook The Base uit naar andere landen. Er werden activiteiten gesignaleerd in Canada, Zuid-Afrika, Australië en ook Europa: het Verenigd Koninkrijk en dus nu ook in Nederland. De veiligheidsdiensten in ons land hebben er alle belang bij om ook bij ons de zichzelf reorganiserende neonazistische kringen nauwlettend te screenen, kwestie van tijdelijk in te grijpen vooral ze tot actie overgaan.

Bronnen: BBC, Vice

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.