Nadat Sebastiaan De Beule, een lokaal bestuurslid van Vlaams Belang Waasmunster, in opspraak kwam over criminele chatcommentaren werd hij prompt van de lokale website verwijderd. Voor zover de redactie van Het Observatorium weet is hij wel nog lid van de extreemechtse partij. De vraag is hoe lang dat nog zal duren. Het valt te verwachten dat de échte verantwoordelijke, de beheerder van de chatgroep VB-parlementslid Dries Van Langenhove, eens te meer geen duimbreed in de weg gelegd zal worden. De kans is met andere woorden groot dat De Beule geslachtofferd zal worden om Van Langenhove uit de wind te zetten. Bij Vlaams Belang eten de grote vissen genadeloos de kleintjes op.

Lijst bestuursleden Vlaams Belang Waasmunster op dinsdag 9 november 2021
Lijst bestuursleden Vlaams Belang Waasmunster op donderdag 11 november 2021

Extreemrechtse hypocrisie over “law and order”

Het is al langer gekend dat extreemrechtse partijen er een hypocriete houding op na houden als het over de toepassing van de wet gaat. Ze zijn er als de kippen bij als om moord en brand te schreeuwen als iemand in armoede of van kleur een misdaad begaat. Dan kunnen de gevangenisstraffen niet hoog genoeg zijn.

Maar de interne partijelite ontsnapt zo goed als altijd de dans. De echte reden waarom Dries Van Langenhove vandaag federaal parlementslid is, was een doorzichtige poging om hem onschendbaar te maken voor de misdaden die hij als “eindleider” van Schild & Vrienden heeft begaan. Er zijn bij het Vlaams Belang twee rode draden: een lange lijst met schandalen én de nationale partijtop die daar op geen enkele manier verantwoordelijkheid voor neemt.

Enkele sprekende recente voorbeelden van schandalen met lokale mandatarissen: in april 2019 dook een foto op van Katrina Langlet, lokaal voorzitter in Sint-Truiden, die de Hitler-groet brengt. Ze werd vanuit de nationale top op een kille manier uit de partij gezet: “Niemand heeft mij dat al persoonlijk laten weten.” En … daar bleef het bij.

Een gelijkaardige situatie deed zich in 2018 voor met Ilse Annemans, lokaal voorzitter in Dendermonde. Zij had op sociale media een foto geliket van een in de verte turende Adolf Hitler en de tekst “The greatest Leader of All Time”. Huidig VB-ondervoorzitter Barbara Pas – eveneens van Dendermonde – hield het bij de goedkope slogan “Er is in onze partij geen plaats voor Hitleradepten en racisten” toen ze ook Annemans prompt uit de partij trachtte te zetten. En … daar bleef het bij.

In november 2020 legde Carrera Neefs een krans neer aan het graf van SS-soldaat Willem Heubel. En ze plaatste daarover trots foto’s op haar sociale media. VB-voorzitter Van Grieken benadrukte dat het niet om een politiek statement ging, maar ook Neefs mocht beschikken. En … daar bleef het bij.

Straffeloosheid bij de top van het Vlaams Belang

De voorbije dagen raakten meer details bekend over wetsovertredingen in de persoonlijk chatgroep van Dries Van Langenhove. Er is sprake van ernstige inbreuken op de wetten rond racisme, antisemitisme en aanzetten tot haat. Het heeft er alle schijn van dat de partijtop opnieuw een symbolisch zoenoffer zal brengen. En dat een lokale onbekende als Sebastiaan De Beule – die weliswaar zeer ernstige feiten pleegde – als enige het gelag zal mogen betalen. En … daar zal het wellicht ook nu bij blijven.

Bron: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.