Het internetcollectief Vlaamse Geuzen bezorgde de redactie van Het Observatorium informatie waaruit blijkt dat Dries Van Langenhove, federaal parlementslid voor het Vlaams Belang, herhaaldelijke doodsbedreigingen aan viroloog Marc Van Ranst steunt. De doodsbedreigingen werden geuit in een Telegram-chatkanaal dat Dries Van Langenhove zelf oprichtte en beheert. Ze werden bovendien neergeschreven door Sebastiaan De Beule, een voormalig bestuurslid van Vlaams Belang Waasmunster. Van Langenhove en De Beule leerden elkaar wellicht kennen in de neofascistische groepering Schild & Vrienden. Volgens De Beule is Marc Van Ranst “ongedierte” dat moet “sterven”. In een ander commentaar noemt hij de viroloog “een kwal” die “gewoon moet afgemaakt worden”. De doodsverwensing is zo gebiedend en herhaaldelijk geformuleerd dat het kan geïnterpreteerd worden als een oproep tot moord. Als oprichter en beheerder van een Telegram-chatkanaal liet Dries Van Langenhove gewoon betijen. Dat deed hij ook toen Van Ranst in zijn chatkanaal uitgemaakt werd voor “rasverrader” en “vuile hypocriete joden puppet”. Verheerlijkingen van de rechtsextremistische terrorist Jürgen Conings bleven eveneens ongemoeid.

6 februari 2020: parlementslid Van Langenhove start eigen Telegram-kanaal op

Op 6 februari 2020 startte VB-parlementslid Dries Van Langenhove een eigen gesloten Telegram-kanaal op. Hij riep zijn volgers op om lid te worden om “Facebook aan te pakken voor misbruik van monopoliepositie” en “om me te wapenen tegen de steeds ergere censuur op de andere sociale media platformen”. Het is bijzonder opvallend dat een federaal parlementslid een eigen chatkanaal op Telegram opricht – waarvan algemeen geweten is dat er heel wat rechtsextremisten op actief zijn – om te protesteren tegen de “censuur van de sociale mediaplatformen”. Wereldwijd ligt Facebook net onder vuur omdat ze om commerciële redenen veel te weinig haar verantwoordelijkheid opneemt om haatberichten en inbreuken tegen de wetgeving te verwijderen. Deze week nog onthulde Het Observatorium een geval van negationisme, antisemitisme en racisme dat ongemoeid gelaten wordt.  

Als beheerder bepaalt Dries Van Langenhove zelf de spelregels in zijn Telegram-chatkanaal. Zo beslist de beheerder of het chatkanaal open of gesloten is. Wie toegang tot het chatkanaal krijgt. Wie enkel berichten kan lezen of wie ook berichten mag schrijven en of de beheerder eerst zelfs moet goedkeuren of niet. De beheerder is uiteraard verantwoordelijk voor de commentaren die in het chatkanaal neergeschreven worden.

Aankondiging 1 van parlementslid Dries Van Langenhove
Aankondiging 2 parlementslid Dries Van Langenhove

VB-bestuurslid Sebastiaan De Beule

Een van de actieve leden in het Telegram-chatkanaal van Dries Van Langenhove is Sebastiaan De Beule. Van Langenhove en De Beule zijn ook in het echte leven geen onbekenden voor elkaar. De Buele is niet alleen bestuurslid van de lokale afdeling van het Vlaams Belang in Waasmunster. Maar hij was ook lid van de beruchte neofascistische groepering Schild & Vrienden, waar Dries Van Langenhove de “eindbaas” van is. Het is dus niet verwonderlijk dat Dries Van Langehove hem als beheerder toeliet om zelf berichten in het Telegram-chatkanaal te schrijven.

Vermelding van Sebastiaan De Beule als bestuurslid van Vlaams Belang Waasmunster
Sebastiaan De Beule in een t-shirt van Schild & Vrienden

12 april 2021: eerste doodsbedreiging aan viroloog Marc Van Ranst

En Sebastiaan De Beule laat zich in het chatkanaal niet onbetuigd. Op 12 april 2021 schrijft hij “Hoogtijd dat Marc Van Ranst sterft. Klinkt hard maar het is de enige oplossing om van dit ongedierte af te geraken.” Alhoewel dit een duidelijke doodsbedreiging is, laat beheerder Dries Van Langehove het bericht maandenlang gewoon staan.

Sebastiaan De Beule schrijft op 12 april 2021 een eerste doodsbedreiging aan Marc Van Ranst

8 november 2021: tweede doodsbedreiging aan Marc Van Ranst

Vanaf zondagavond 7 november gaat een filmpje viraal waarop Marc Van Ranst zijn beste danspasjes bovenhaalt. Ook in extreemrechtse kringen wordt het filmpje duchtig gedeeld. En dus ook in het Telegram-chatkanaal van Dries Van Langenhove. Sebastiaan De Beule herhaalt zijn pleidooi van 12 april ten aanzien van viroloog Marc Van Ranst. Dit keer schrijft hij: “Die kwal moet gewoon afgemaakt worden.”.

Sebastiaan De Beule schrijft op 8 november 2021 een tweede doodsbedreiging aan Marc Van Ranst

8 november 2021: nog meer doodsbedreigingen verheerlijking Jürgen Conings en antisemitisme

In het Telegram-chatkanaal van Dries Van Langenhove zijn er op 8 november nog anderen die Marc Van Ranst dood wensen. Zo schrijft ene FayDux: “Spijtig dat de jurgen hem niet te pakke heeft gekrege. zou een goei zaak zen geweest.” Met “jurgen” verwijst men uiteraard naar de rechtsextremistische militair Jürgen Conings die eerder dit jaar onder andere raketlanceerders uit een kazerne heeft gestolen om daarmee Marc Van Ranst om het leven te brengen.

Ene “Nick” schakelt dan weer over op onversneden antisemitisme door Marc Van Ranst een “Vuile hypocriete joden puppet” en “Rasverrader” te noemen.

Conclusie

Er kan geen enkele twijfel over bestaan dat VB-parlementslid Dries Van Langehove op de hoogte was van de doodsbedreigingen aan viroloog Marc Van Ranst. Hij kende VB-bestuurslid Stefaan De Beule persoonlijk. Als beheerder liet hij de eerste doodsbedreiging (en nog heel wat andere schokkende commentaren) van 12 april 2021 gewoon staan. Stefaan De Beule bleef ook alle vrijheid krijgen om zelf commentaren te posten. Maar ook toen De Beule zijn dreigementen op 8 november herhaalde, greep Dries Van Langenhove niet in. Van Langenhove liet eveneens betijen toen andere leden van het chatkanaal de viroloog dood wensten en zelfs onversneden antisemitische commentaren plaatsen.

Daaruit kan niets anders geconcludeerd worden dan dat Dries Van Langenhove deze schokkende dreigementen steunt. Er is sprake van een duidelijke systematiek. Als oprichter en verantwoordelijke voor het chatkanaal neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid om manifeste inbreuken tegen de wetgeving tegen te gaan. Nochtans heeft hij als federaal parlementslid gezworen “de grondwet na te leven”.

Verschillende leden van Schild & Vrienden – waaronder Dries Van Langenhove – verschijnen binnenkort voor de rechter voor het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld, holocaustontkenning en verboden wapenbezit.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.